Meksikalı Kuzen: Su Kefiri - Doğal Maya

Meksikalı Kuzen: Su Kefiri

Meksikalı Kuzen: Su Kefiri




Ürün Detay

 

İlk kez su kefiri ismini duyduğumda nedir bu demiştim. Benim bildiğim kefir hani beyaz renkli sulu yoğurda benzeyen içecekti. Su kefiride neyin nesiydi böyle? Meğer su kefiri Kafkas kuzenine çok benzese de apayrı olan Meksikalı bir bakteri mantar kültürüymüş.

Su kefiride tıpkı bizim kefir gibi maya ile üretiliyor. Mayasını yapamıyorsunuz, mutlaka elde etmek gerekiyor. İki mayada da benzer yararlı bakteri ve mantarlar bulunsa da ikisi tamamen ayrı. Görünüşleri bile çok farklı.

Süt kefiri mayası naif, beyaz renkli, karnıbahar çiçeklerine benziyor. Yumuşak ama dayanıklı tıpkı kadınlar gibi. Su kefiri mayası ise şeffaftan kahverengiye kadar değişik renklerde olabiliyor bu kullanılan şekere göre değişiyor. Tuz kristalleri gibi sert ama biraz güç uygularsan kırılıp dağılıyor. Biraz erkelere benziyor.

Meksika’da ilk defa tatlı bir özsuyu olan kaktüslerde bulunduğu söyleniyor. İsmine Japonlar su kristali diyor. Tıpkı süt kefiri gibi çoğalıp genişliyor ürüyorlar.

Su kefiri bir lakto fermente içecek.

Şekerle veya meyve sularıyla fermente oluyor ve sonunda laktik asit, ethanol ve karbondioksit ortaya çıkıyor.  Lakto-fermente’de ki lakto laktoz(süt şekeri) değil. Laktik asit. İçinde süt ürünü yok laktoz alerjisi olanlarca veya vejeteryanlarca tüketilebiliyor. Tüm mayalı yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi sonunda alkol açığa çıkıyor ama oranı %0.5-%0.75 düzeyinde (ikinci fermentasyonda 2 günden çok oda sıcaklığında bekletirseniz alkol oranı artabiliyor ama yinede oldukça düşük). Bu tür alkol fermente olan tüm yiyeceklerde var. Bozada süt kefirinde, meyve sularında vs. Fermentasyon sonunda açığa çıkan karbondioksitte gazlı içeceklere düşkün kişiler için harika.

Su kefiri sıcak yaz günlerinde doğal bir gazlı içecek.

Sıcak havalarda gazlı içeceklerden çıkan baloncukların boğazınızda bıraktığı histen vaz geçemiyorsanız. Su kefiri tam size göre üstelik içinde işlenmiş şeker, renklendiriciler, suni aromalar, tatlandırıcılar olmayan. İçerdiği yararlı bakteri ve mantarlarda bonusu.

Su kefiri de süt kefiri kadar faydalı mı?

Çok kısa ve net EVET.

Su kefiri probiyotik.  Sindirim sisteminiz ve bağışıklık sisteminiz için harika.

Tansiyon ve kollesterolün düzenlenmesinde yardımcı.

B vitaminleri ve follik asit yönünden zengin.

Pekçoklarına göre antimutajen bir gıda. Vücuttaki serbest radikallerin yönetiminde yardımcı.

Kafeinsiz. Uyarıcı etkisi yok. Çocuklarda pek çok gazlı içeceğin yaratacağı uyarıcı etkisine sahip değil.

Süt kefirinde sütten belli bir miktarda yağ alırken su kefiri yağsız. Bolca tüketilebilir.

DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSE sahip. İçindeki bakteri ve mayalar şekerle besleniyor. Bu yüzden tatlı bir içecek olmasına karşın fermente şeker kana hızla karışmıyor. Açlık hissini tetiklemek şöyle dursun tokluk hissi veriyor. Kilosuna dikkat edenler için ideal.

Tüm bunlara ilaveten ucuz. Kefir mayaları tekrar tekrar kullanılabiliyor.

Deneyin çok eğlenceli.