1- Viili yoğurt kültürü oda sıcaklığında pastörize süt ile mayalanır. UHT Süt kullanmayınız.
2- Süt olarak inek sütü, keçi ve koyun sütleri kullanılabilir. Hatta soya sütü ve hindistan cevizi sütü ile de mayalanmaktadır. Fakat bu sütlerle mayalanmadan önce ilave maya ayrılmalıdır, çünkü soya sütü ile veya Hindistan cevizi sütü ile mayalandıktan sonra bir kez daha maya olarak kullanılamaz.
3- Teslim aldığınız Viili Kültürünüz aktif yoğurt kültürüdür. Yani hemen mayalanmada kullanılabilir ve çıkan yoğurt yenebilir. Fakat miktarsal olarak az olacağı için ilk üç mayalama miktarın çoğaltılmasında kullanılır.
4- Viili’yi mayalayacağınız kap daima toprak cam veya tahta olabilir. Çok iyi yıkanmış ve ağzı biraz hava alan bir kap olmalıdır. İlk mayalanma için bardak ve kavanozlar işe yarar, çünkü yoğurdun kıvamı katı değil daha sulu akışkan bir yoğurt. Ağızına tülbent koyarsanız daha iyi mayalanır çünkü hava almalı.
5- Geleneksel oran bir yemek kaşığı mayaya bir bardak süt olmakla birlikte. İlk mayala ve çoğaltmalar için kullanılan mayanın iki katı oranda süt kullanmalısınız. Yani yarım bardak mayaya bir bardak süt gibi. Mayanız iyice oturup çoğaldığında Bir bardak süte bir yemek kaşığı maya yeterli olacaktır.
6- Oda sıcaklığında yada daha soğuk sütle mayalayın. Sıcak süt mayanızı öldürür. Mutlaka tahta yada plastik bir kaşıkla mayayı karıştırın. Metal kullanmayın.
7-Süre ortam sıcaklığa göre çok değişkenlik gösterebiliyor. Hafifçe kımıldattığınızda tutmuş olmalı fakat çok katı bir yoğurt değil aklınızdan çıkarmayın.
8- Normal mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre 12-24 saatte tamamlanmaktadır. Eviniz serin ise bir tam gün gerekliyken sıcaksa 12 saatte hatta yaz sıcaklarında daha erken mayalanabiliyor. Özellikle ilk başlarda her 6-8 saatte bir kontrol etmeniz faydalı olur. Bakın tuttuysa buzdolabına kaldırın.
9- İlk mayalamada ortam serinse 24 saatte olgunlaşmamışsa ekstra bir süre verin fakat 36 saati geçirmeyin. 36 saat sonunda mutlaka buzdolabına kaldırın.
10- Mutfakta direk güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. Bakteri kaçışları olmasın diye başka mayalı yiyeceklerden uzakta tutun.
11- Buzdolabında mutlaka 6-8 saat veya bir gece beklettikten sonra ikinci mayalamayı yapın.
12- Ikinci ve üçüncü mayalamayı aynı ilk mayalama gibi yaptıktan sonra yeterli miktara ve oturmuş bir Viili kültürüne ulaşmış olacaksınız.
13- Soğuk yada dondurulmuş olarak kullanabilirsiniz. Finliler ayrıca dondurarak dondurma yerine yiyorlar.
Viili yoğurt kültürünüzün saklanması:
Kısa süreli saklama:
Viili yoğurdu buzdolabında 7-14 gün saklayabilirsiniz ama benim tavsiyem 7 günde bir yeni yoğurt mayalamanız. 7 günden sonra gücü yavaşlıyor.
Uzun süreli saklama:
Dondurarak Saklama:
Viili yoğurdu mayaladıktan sonra buz kalıplarına dökerek sonrada kalıplardan çıkarıp ağzı sıkı sıkı kapalı bir torba veya kapta dondurucuda saklayabilirsiniz. 3-6 ay kalabiliyorlar ama ben 3 ayda bir yenilenmesini tavsiye ediyorum, çünkü güçleri azalıyor.
6 ay yada biraz daha fazla donduracaksanız, buz küplerini süt tozu dolu bir kapta dondurucuda saklayın daha güvenli olacaktır. Zararlı buzlanma ve hava ile temas kesilir.
Kurutarak Saklama:
Viili yoğurt mayanızı silikon düz bir yüzey üstünde yada bir parça yağlı kağıt üstünde temiz, serin havadar bir ortamda kurutabilirsiniz. Kurumuş mayanızıda bir kavanoz içinde, hatta zarf içerisinde oda sıcaklığında veya buz dolabında saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş olarak kültürlerinizi 6 ay saklayabilirsiniz. Daha sonra tekrar canlandırmak için yukarıdaki prosedürü kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.