Karnabahar Turşusu - Doğal Maya

Karnabahar Turşusu

Karnabahar Turşusu




Ürün Detay

Kış aylarında yapılabilecek en güzel fermente sebzelerden olan karnabahar turşusunu yemeklerin yanında yemek bence haksızlık. Bu turşu başlı başına kendisi bir lezzet.

Akşamları televizyon seyrederken, bilgisayar başında ya da arkadaşlarla sohbet ederken kuruyemiş, cips, patlamış mısır ararsınız ya; tabaklara koyup hiç ses çıkarmadan ikram edin.

İlk önce muhtemelen çocuklardan, eşinizden, arkadaşlarınızdan bir kaş kalkık, “Nedir bu yaaa” bakışı alacaksınız. Siz ısrarla yanlarına bırakın nasıl olsa refleks olarak ellerini uzatıp tadacaklar. Sonrası mı?

Şaşkın bir Aaaaa ve ne güzelmiş iltifatı gelecek. Hatta bugüne kadar neden hiç denememişiz diyenler olacak. Bu arada bu turşunun küçük sırrı şu; çiçekler çok yer kaplıyor bir litrelik kavanoz bir öğünde bitiyor. Tadı da herkesin damağında kalıyor.

Önce salamurayı hazırlıyorsunuz.

Salamura için malzemeler:

1 litre klorsuz su

1-3 yemek kaşığı rafine olmayan tuz

¼ su bardağı başlangıç mayası.

  • Başlangıç mayası olarak bir önceki partiden kalan sirkesiz kurulmuş turşu suyu kullanabilirsiniz. Şayet ilk kez yapacaksanız, ev yapımı süt kefirinin sarı suyunu ya da kombu çayını kullanabilirsiniz. Ev yapımı süt kefirinizi bir gün önceden tülbent bezle süzerek üstünde kalan peyniri, kahvaltınızda krem peynir olarak kullanıp altına süzülen sarı suyunu da salamurada kullanabilirsiniz.

Tuzu suda erittikten sonra, başlangıç mayasını ilave ederek salamuranızı hazırlayın.

Turşu için malzemeler:

1 küçük-orta boy bembeyaz çiçekli karnabahar

2 adet çok kalın olmayan havuç

1 baş sarımsak

Karnabaharın kök kısmını çıkarın. Çok iri olmamak kaydıyla çiçek çiçek ayıklayıp yıkayın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürün. Havuçlarınızı halka halka doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp ister bütün olarak diş diş isterseniz kıyıp hazırlayın.

Tüm malzemenizi uygun bir toprak ya da cam turşu kavanozuna sıkıştırarak koyun. Sebzelerin üstüne salamurayı ilave edin.

Ağzına bir küçük tabak koyup ağırlık yapabilirsiniz. Sebzelerin mutlaka salamuranın altında kalmasını sağlayın.

Turşunuz 10 derece sıcaklıkta 3-5 ayda, 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 haftada, 20 derecenin üstünde 1-2 günde hazır olur. Siz size uygun ekşilikte olduğu zaman yemeye başlayabilirsiniz. Turşunuz hazır olduğunda evinizin en serin yerinde, hatta buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Ne kadar uzun sürede fermente ederseniz o kadar iyi aroması olacaktır ama bu hemen yemek için bir atıştırmalık. Bu sebeple tezgahta 1-2 gün bekleterek ya da balkon kapısının önünde 4-6 gün bekleterek hazırlayabilirsiniz. Çok pratik.

Not: Aynı tarifi brokoli ile denemenizi de öneririm.

Afiyet olsun