Buuuuuzzzzaaaa - Doğal Maya

Buuuuuzzzzaaaa

Buuuuuzzzzaaaa




Ürün Detay

Benim çocukluğumda biz bozayı kapıya gelen bozacıdan alırdık. Kış akşamları sobamız yanar, üstünde kestane pişer, genelde de evde misafirler olurdu. Öyle kimse televizyon başında ya da bilgisayarda zaman öldürmez, gerçekten sosyalleşir, eş dost akrabayla sohbet ederdi. Biz kaloriferli bir eve sahip olduğumuzda neredeyse ortaokuldaydım ama ayrıydı sobanın da keyfi.

Bozacının narası çok tipikti, uzata uzata yaya yaya Boooooozzaaaa diye bağırır Sağır Sultan duyardı. Annem çağırır O’da elindeki güğümden tencereye bozayı boşaltır, parasını alıp giderdi. Bir apartmana girdi mi mutlaka birkaç komşu da özenir alır, kapı önünde bozacının da katıldığı sohbetler olurdu.

Boza aslında çok yalın, öyle caf caflı, gösterişli değil. Çay, kahve gibi porselenlerde, ince belli kristal bardaklarda sunulmuyor. Sade düz su bardakları, bir de kaşık tüm aksesuarı bu. O kadar doyurucu ki yanında kek börekte fazla geliyor, sadece tarçın, leblebi. Gerçi ben bozayı sadece tarçınla severim ama çoğu yanında illa leblebisi de olsun istiyor. Tercih meselesi.

Ben bulsam her mevsim içerim ama boza özellikle ramazanda ve kışın içiliyor. Yapmaya başlayınca anlıyorsun, bozanın tadı yazın tutmuyor, çünkü sıcakta değil soğukta mayalanınca güzel oluyor. Sakın diğer mayalı ürünler gibi ılık yer aramayın. Balkon veya buzdolabında mayalanması gerekir.

Darıyla, buğdayla, mısırla denedim çok az farkla hepsi güzel ama kolay bulunması ve daha pratik olması bakımından ince bulgur ve pirinçten şaşmam. Boza en güzel boza ile mayalanır.

Ev yapımı bozanızdan tıpkı yoğurt gibi her defasında yarım bardak ayırırsanız bir sonraki partiye daha lezzetli bir bozanız olur. Tüm mayalar gibi bozanızın mayası da her defasında daha kuvvetlenip güzelleşiyor.

İlk defa evde boza mayası yapmak isterseniz elinizde ki mayalardan fermente ederek başlangıç mayası yapabilirsiniz. Ancak klasik bildiğiniz tada ulaşabilmek için biraz emek ve sabır göstermeniz gerekiyor. Pek çok denemenizi ziyan etme riskini göze almanız lazım. Ancak doğal boza mayası ile başlangıç yapabilirseniz ilk denemenizde dahi rahatça özlediğiniz ve şu anda unuttuğunuz boza lezzetine kavuşabilirsiniz.

Malzemeler :

1 küçük su bardağı ince bulgur

Yarım su bardağı kadar pirinç

15 bardak su

15-17 kaşık toz şeker

Biraz vanilya

1 su bardağı doğal boza mayası

Yapılışı :

Bulgur ve pirinci önceden ıslatın. Suyunu çekince tekrar su ilave edip kısık ateşte iyice pişirin. Şayet kıvamı koyuysa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.

Sıcakken içine şekerini koyup eritin. Şeker çok gibi düşünüyorsunuz ama mayalandığında şekeri azalıyor unutmayın.

Blender ile iyice ezin. Bırakın soğusun.

Oda sıcaklığına gelince doğal boza mayanızı ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın.

Her zaman olduğu gibi mayalı ürünler için cam veya plastik kap tercih edin. Metalden uzak durun.

Buzdolabında, balkonda veya benim yeni favorim olan mutfağın içinde ama balkon kapısının yanında yerde mayalanmaya bırakın. Üstünü örtün ama biraz hava alsın.

İlk günün sonunda, bir güzel karıştırıp, gerekiyorsa süzgeçten geçirin. Ben çok ince bulgur kullanıyorum pek gerek kalmıyor. Süzgecin üstünde kalan tortuyu mutlaka atın.

Kıvamı koyuysa oda sıcaklığında içme suyu ilave edebilirsiniz.

1-2 gün daha mayalansın. Her gün karıştırmayı unutmayın.

Lezzeti istediğiniz ekşilikte olduğunda tüketebilirsiniz.

Bir sonraki bozanız için maya ayırmayı unutmayın. Sonra çok geç oluyor ve bir bakıyorsunuz bitmiş. Tecrübe ile sabittir (:

Eğer siz de evde boza yapmak isterseniz, doğal boza mayanızı www.canberk.com.tr den bulabilirsiniz.

Afiyet olsun.