Laktofermente Salatalıklar - Doğal Maya

Laktofermente Salatalıklar

Laktofermente Salatalıklar




Ürün Detay

Laktofermente salatalık aslında bildiğimiz lezzette bir salatalık turşusu ama tadı aynı olsa da yapılışı farklı. Bizimkiler yaz turşusunu çok severler aslında turşunun iyisi uzun sürede serin yerde olan turşudur ama az miktarda kurulup hemen tüketilen yaz turşusu da çok iyi bir atıştırmalıktır.

Sirke ile kurulmadığı içinde probiyotikliği kesilmeyen fermente salatalıklar lezzetlerinin yanında çok da faydalı. İçindeki canlı laktobasillerle hem probiyotik hem de prebiyotik.

Bu mevsimde salatalıklar taptaze çıtır çıtır fırsatları değerlendirmek lazım. Ben litrelik 2 kavanoz kurdum biri Alman tipi az tuzlu biraz tatlımsı diğeri bizim alıştığımız klasik turşu. İkisi de çok lezzetli yalnız 2-3 gün tezgahta olduktan sonra buzdolabına koymayı unutmayın. Buzdolabı fermantasyonu yavaşlatacak turşunuzun lezzeti değişmeyecektir.

Laktofermente sebzelerin sağlığımıza katkılarını ve çıtır çıtır salatalık turşusu yapmanın püf noktalarını konuyla ilgili diğer yazılarımızda bulabilirsiniz. Ben burada sadece tarifleri vermek istiyorum.

 

Alman Tipi Salatalık Turşusu,

Malzemeler:

750 gr. küçük, taze salatalık

5-6 diş sarımsak irilerinden

2 dilim limon

1 yemek kaşığı tane kişniş

1 çay kaşığı yaprak yeşil çay

2 tane kiraz ya da vişne yaprağı

1 fincan su kefiri (süt kefirinin sarı suyu ya da kombu çayı da olabilir ama bu turşuya en çok tatlımsı lezzeti nedeniyle su kefiri yakışıyor.)

1 yemek kaşığı kaya tuzu

½ litre su

Yapılışı:

Salatalıkların her iki ucunu incecik kesin. Çıtır çıtır salatalıklar için bu gerekli, çünkü sap kısmında bulunan bir enzim kesilmezse turşunuzun yumuşamasına sebep oluyor. 1 litrelik kavanoza tıkabasa salatalıkları doldurun. İçine soyulmuş sarımsakları ve limon dilimlerini koyun. Limonlarınızın mumsuz olması çok önemli yoksa mumlanmış limonlar turşunuzu bozar.

Kavanoza kişniş tohumlarını, yeşil çayı ve kiraz yapraklarını ilave edin. Kişniş tohumları lezzet içindir ama çay ve kiraz yaprakları turşunuza tenin sağlar. Tenin ise turşunun yumuşamasına engel olur.

Diğer tarafta salamuranızı hazırlayın. Yarım litre klorsuz kaynak suyuna kaya tuzunu ilave ederek eritin içine su kefirinizi koyup kavanozunuzu doldurun.

Tezgahta 2-3 gün bekletin turşunuz hazır olacaktır. Buzdolabınızda saklayarak tüketin.

 

Klasik Yaz Turşusu,

Malzemeler:

750 gr. küçük, taze salatalık

5-6 diş sarımsak irilerinden

2 dilim limon

1 çay kaşığı yaprak yeşil çay

2 tane kiraz ya da vişne yaprağı

1 fincan süt kefirinin sarı suyu (kombu çayı da olabilir)

1 yemek kaşığı kaya tuzu

½ litre su

Yapılışı:

Tıpkı Alman Tipi Salatalık turşusu gibi kurun ama su kefiri yerine süt kefirinin sarı suyunu kullanın. Şayet süt kefirini tülbentle tıpkı torba yoğurdu yapar gibi süzerseniz altta biriken sarı suyu ile turşu kurar üstte kalan kefir peynirini de eritme peyniri gibi kahvaltıda tüketebilirsiniz. Kombu çayını da rahatça kullanabilirsiniz ama su kefiri daha tatlımsı bir tat verir bu yüzden burada tavsiye etmiyorum.

Turşunuz havanın sıcaklığına göre tezgahta 2-3 günde hazır olur.

Afiyet olsun.