Probiyotik ve Fermente Ürünlerle Beslenmenin Faydaları - Doğal Maya

Probiyotik ve Fermente Ürünlerle Beslenmenin Faydaları

Probiyotik ve Fermente Ürünlerle Beslenmenin Faydaları




Ürün Detay

Probiyotik ve Fermente Ürünlerle Beslenmenin İnsan Sağlığına Olumlu Etkileri Üzerine Yapılan Bilimsel Çalışmalara Birkaç Örnek;
Perves, Malik, Kan, Kim; Journal of  Applied Microbiology Dergisi  V 100 Sayı 6 Nisan 2006
Yapılan çalışmada probiyotiklerin ve fermente ürünler ile beslenmenin insan sağlığına etkisi incelenmiş ve bu etkiler sıralanmıştır. Çalışma ayrıca probiyotikleri sınıflandırarak hangi bakteri zincirinin hangi hastalıkların tedavisine iyi geldiğini belirtilmiş ve bu konudaki diğer bilimsel makalelere atıfta bulunmuştur. Çalışmaya göre probiyotikler

–          Başta gastrit ve ülser olmak üzere, tüm sindirim sistemi hastalıklarını önlenme ve tedavisinde kolitlerde
–          Antibiyotiklerin, parazit ve patojenlerin yol açtığı ishallerde, seyahat ishallerinde
–          Yeni doğan ve çocuklarda görülen besin alerjilerinde
–          Egzama ve diğer alerjilerde
–          Bağışıklık sistemi hastalıklarında
–          Kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde
–          Yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarında
–          Laktoz intöleransında gelişmeye
–          Mide kolon kanserlerinin önlenmesinde kullanılmaktadır.

2-      Divya, Varsha, Nampoothin, İsmail, Pandley; Engineering in Life Sciences Ağustos 2012 V12 Sayı 4 Sayfa 377-390
Makalede probiyotik ve fermente gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri sıralanmış ve fermantasyon yoluyla çoğalan laktik asit bakterilerinin sadece yiyeceklerin korunması ve tatlarının gelişmesine değil, aynı zamanda gıdanın form değiştirerek zenginleşmesine yol açtığı vurgulanmıştır.

3-      Angel’s, Rizzello, Alfonsi, Arnault, Cappelle; British Journal Of Nutrution V98 Sayı 6 Sayfa 1196-1205
Bu çalışmada ekşi maya ve yulaf kepeği kullanımının buğday ekmeğinin glisemik indeksinin (GI) düşmesine etkisi incelenmiştir. İncelemede normal fırıncı mayası ve beyaz un kullanılarak yapılan ekmekler ile 1:1 oranla kullanılan tam buğday unundan ve beyaz undan yapılan ekşi mayalı ekmekler gönüllüler üzerinde denenmiş ve normal mayalı ekmeklerin glukoz cevabı ve glisemik indeksi (%72) iken ekşi mayalı ekmeklerin (%53-7) olduğu görülmüş. Çalışmaya göre ekşi mayanın içindeki laktik asit bakterileri ekmeklerin GI’ni düşürmekle kalmamış aynı zamanda bu ekmekler diğerlerine oranla daha iyi kabarmış, tat, doku ve kokuları deneklerin daha çok dikkatini çekmiştir.

4-      Katina, Salmenkolli, Martilla, Portanen, Farusell, Autio; LWT Food Science and Technology V 39 Sayı 5 Sayfa 479-491
Ekşi mayanın yüksek lifli tam buğday ekmeklerinin raf ömrü üzerine etkisinin incelendiği çalışmada, 6 günün sonunda bu tür ekmeklerin normal fırıncı mayası ile yapılan ekmeklere göre çok daha iyi durumda oldukları ortaya konulmuş ve bu ekmeklerin çok daha uzun süre tüketilebildiği ve dolayısıyla daha ekonomik olduğu vurgulanmıştır.

5-      Pietinen, Rimm, Hartman, Korhonen, Walter, Willet, Albenes; American Heart Association 1996 V94 Sayfa 2740-2727
Finlandiya’da yapılan çalışmada tam çavdar ve tam tahıllardaki yüksek lif oranlarının Koroner Kalp Hastalıklarındaki etkisi araştırılmıştır.
Helsinki Finlandiya’da yapılan araştırmada 21.930 sigara içen 50-69 yaş aralığında ve kendilerine herhangi bir koroner kalp hastalığı teşhisi konulmamış erkek denekler kullanılmış. Bu denekler 6 yıl boyunca izlenmiş ve yüksek lifli beslenmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azalttığı ortaya konmuştur.

6-      Poland Warsaw Agriculture University, Poland Science Academy, Agriculture Ministry desteği ile; Micholska, Cegliska, Amarowitcz, Piskula, Zielinski; Journal of Agriculture and Food Chemistry 17 Ocak 2007
Yapılan çalışmadan tamamen geleneksel metotla üretilen ekşi mayalı çavdar ekmeklerinin antioksidan özelliği incelenmiştir. Bu çalışmada dört çeşit çavdar unundan ekşi mayalı ekmekler hem birbirleri ile hem de normal fırıncı mayası ile yapılan buğday ekmekleri ile karşılaştırılmıştır. Ekşi mayalı ekmekler %100 tam çavdar unundan, %95 çavdar unundan, %90 çavdar unundan ve %70 çavdar unundan yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre çavdar unun oranının düşmesiyle ekmeklerin antioksidan özellikleri kayda değer şekilde düşmekte ancak %70 oranında kullanılan çavdar unundan ekşi mayalı ekmeğin bile normal fırıncı mayası ile yapılmış buğday ekmeğinden daha fazla antioksidan özelliği olduğu saptanmıştır.

7-      Jantunen, Loaksonen, Autio, Niskonen, Holst, Savoloinen, Mykkonen; The American Journal of Clinical Nutrition 2003 V78 Sayfa 957-964
Bu çalışma ilk önce ekşi mayalı çavdar ekmeğinin düşük postprandial insulin cevabına neden olduğunu vurgulayarak kan şekeri ani düşmelerini engellediğini söylemekte ve bunun nedeni araştırılmaktadır. Makaleye göre çavdar ekmeğinin buğday ekmeğine oranla daha düşük postprandial insulin cevabına neden olmasının sadece içinde daha çok lif barındırmasından değil yapısal farklılığından kaynaklandığı ortaya konmuştur.

Neden konu ile ilgili bu kadar makale ve yayın varken sadece yukardaki 7 tanesi seçilerek sunulduğu sorulabilir. Kısaca makaleler sırasıyla incelendiğinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılabilmektedir.

  • Tüm probiyotik ürünler insan sağlığına faydalıdır ama her fermente ürün farklı bakteri mantar zinciri içerir. Çeşitli bakteri kolonilerinin değişik hastalıklara iyi geldiği ortaya konulduğuna göre maksimum fayda için her fermente üründen tüketmek ve probiyotik ürünleri olabildiğince çeşitlendirmek gerekmektedir.
  • Fermente ürünler insan sağlığına faydalıdır ve genelde sağlıklı yiyeceklerin lezzeti kötü olur yönündeki toplumda oluşan ön yargıyı tamamen aykırıdır. Çünkü fermantasyon yoluyla yiyeceklerin formu değişerek hem daha sağlıklı hem daha lezzetli olmaktadır.
  • Ekşi maya ile fermente edilerek yapılan ekmeklerin GI de daha düşük olduğu için yeni yeni gelişen ekmek korkusuna dur diyebilmektedir. Sizi acıktırmayacak kan şekerinizi düşürüp daha çok yemenize sebep olmayacaklardır.
  • Ekşi mayalı ekmekler çok daha uzun süre rafta tazeliklerini korurlar. Bu da onların ziyan olmadan daha uzun süre tüketilebilmelerine olanak sağlar. Dolayısıyla çok daha ekonomiktirler.
  • Ekmeği beslenmeden çıkarmak çok büyük bir yanlış olacaktır ama elbette tercih edilecek ekmeğin cinsi çok önemlidir. Ekşi mayalı tam tahıl ekmekleri yüksek lif içerir ve lif yönünden zengin beslenmek ise başta kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Tam Buğday ve tam çavdar ekmekleri en çok lif içeren gıdaların başındadır.
  • Tam çavdar ekmeği denen ekmek %100 çavdar unundan yapılan ekmektir. Çavdar unuyla buğday unu karıştırılarak yapılan ekmek değildir. Tam çavdar ekmeği antioksidandır.
  • Tam Buğday ekmeği de çavdar ekmeği de çok lifli oldukları için sağlıklıdır ama çavdar ekmeğinin sağlığa olumlu etkisi sadece lif oranının yüksekliğinden gelmemekte yapısından da kaynaklanmaktadır.