Katkısız Koruyucusuz Ekşi Mayalı Ekmekler Nasıl Saklanır? - Doğal Maya

Katkısız Koruyucusuz Ekşi Mayalı Ekmekler Nasıl Saklanır?

Katkısız Koruyucusuz Ekşi Mayalı Ekmekler Nasıl Saklanır?




Ürün Detay

İster evde kendiniz ekşi maya ile yapmış, isterseniz ekşi mayalı organik ekmeklerden satın almış olun; katkısız koruyucusuz ekmeklere sahip olmak nişasta imparatorluğuyla baştan anlaşma yapmaktır. Bu faydalı doğal nişasta, bize lezzetli ve sağlıklı ekmekler sunmayı taahhüt ederken, bizde onun yapısını koruyucular ve katkılarla bozmamayı kabul ederiz.

Ekşi mayanın kendisi aslında doğal bir koruyucudur. Sadece ekmeği kabartmaz aynı zamanda da bayatlamayı geciktirir, fakat doğal olandan da kaçamazsınız. Ekmeğiniz eninde sonunda bayatlar.

Ekşi mayalı ekmeklerinizi saklarken aklımızda bulunması gereken birinci konu, onları asla BUZDOLABINA KOYMAMAKTIR. Çünkü nişasta molekülleri soğukta kristalleşir, ekmeğiniz kurur, tadı değişir.

Eğer ekmeğinizi hemen 1-2 gün içinde tüketecekseniz en kolay yollardan biri ekmek tahtasının üstünde kesik kısmı alta gelecek şekilde olduğu gibi bırakmaktır. Ekşi maya onu bu süre zarfında bayatlamaktan korur. Daha uzun süre saklamam lazım diyorsanız, elbette bu değerli hazinenizi korumanın birkaç yolu daha var.

Ekmek Kutusu :

Her zaman söylüyorum eskiler işi biliyormuş diye. Yılların tecrübesiyle hep yapılagelen ama zaman içinde nedenini unuttuğumuz birçok detayı, şimdi yeniden hatırlamamız ya da baştan öğrenmemiz gerekiyor. Ekmek kutusu da bu unuttuğumuz detaylardan biri.

Basit kapalı ama küçük hava delikleri olan ekmek kutuları, ekşi mayalı katkısız ekmekler için ideal saklama ortamı oluşturuyor. Eskiden herkesin evinde vardı, katkılı fırın ekmekleri havayla temas eder etmez kas katı kesildikçe veya marketten poşetler içinde aldığımız ekmekler sadece poşetlerde veya buzdolabında güvende oldukça, gereksiz kabul edilip unutuldu. Şayet hala bir yerlerde saklıyorsanız çıkarın çok işinize yarar.

Ben ekmeklerimi saklamak için yeni bir kutu almaya razıyım diyorsanız, ilk tercihiniz seramik olanlardan olsun. Seramik ekmek kutuları, şık ve dekoratif ama her şeyden önemlisi seramiğin kendisi nefes alan bir malzeme. Ekmekler için gerekli miktarda hava sirkülasyonuna doğal olarak sahip. Tahta ekmek kutuları ise biraz daha fazla hava alır, kuruma da biraz daha hızlı olur. Plastik kutularda ki hava alma ise daha azdır ama ekmeğin içinin nemi artar.

Kağıt Torbalar :

Önce ekmeğinizi keten ya da pamuklu temiz bir mutfak bezine sarın sonra kağıt bir torbaya koyup ağzını da katlayın. Bu ucuz ve pratik yöntem de ekmeğinizi kuru havadan korur aynı zamanda yeterince hava geçişine de izin verir.

Bez Torbalar :

Sık gözenekli pamuk veya ketenden yapılmış bakliyat torbaları da harika bir seçenek olabilir. Ekmeklerinizi bu torbalara koyup mutfak dolaplarınızdan birinde ya da fırınınızın içinde saklayabilirsiniz. Özellikle kabuğu yumuşak olan ekmekler için çok uygundur. Sert kalın kabuklu ekmeklerin ise bez torbalarda kabukları ve kesik yerleri biraz daha serleşir.  Ama kabukları sertte olsa ekmekleriniz lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmez.

Yıkayıp tekrar tekrar kullanabileceğiniz bu torbalar doğaya sürekli plastik atmanızı engeller hem de mutfağınızda şık durur. Kendinizde boyasız kumaşlardan çeşitli ebatlarda dikebilirsiniz.

Plastik Torbalar :

Ekmeklerinizi ağzı kilitli plastik torbalar içinde veya strech filmle sararak da koruyabilirsiniz. Doğayla pek dost olmayan bu yöntemle sert kabuklu ekmeklerinizin kabuğu hemen yumuşayacaktır baştan kabullenin.

Dondurucuda Saklama :

Ekmeğinizi birkaç gün içinde kullanmayacaksanız yarısını kesip dilimleyerek dondurucuya kaldırın. Soğuk yanığı olmasın diye kapalı bir kutuda ya da buzdolabı poşetlerinde koruyabilirsiniz. Dilediğinizde dondurucudan çıkarıp pamuklu bir mutfak bezine sararak oda sıcaklığında eritin. Pamuklu bez erirken oluşacak fazla nemi alacağı için ekmeğiniz hamurlaşmadan çözülecektir.

Her türlü tedbiri alsanız da doğa işini yapar ve sonunda ekmeğiniz bayatlar. Sakın atmayın, buharda ısıtarak tazeleyebilirsiniz. Buhar tencereniz varsa ne ala, yoksa bir tencereye su koyup kaynatın delikli tel bir süzgeci ya da kevgirinizi üstüne koyup buharda kurumuş ekmeklerinizi ısıtın, yumuşayacaktır. Ya da sadece tost makinenizde ılıtın. Ayrıca bayat ekmekle yapacağınız pek çok güzel tarif de var.