Süt Kefiri hakkında en sık sorulan sorular - Doğal Maya

Süt Kefiri hakkında en sık sorulan sorular

Süt Kefiri hakkında en sık sorulan sorular




Ürün Detay

1-      Süt Kefir nedir?

Süt Kefiri sütün süt kefiri mayaları ile fermente edilmesiyle elde edilen hafif ekşi, sulu yoğurt kıvamında, hem probiyotik hem prebiyotik oldukça sağlıklı, lezzetli bir içecektir.

2-      Hem süt kefirini hem de su kefirini duyuyorum, ikisi aynı içecek mi?

Hayır. Süt kefirinin ve su kefirinin mayaları tamamen farklıdır. Süt kefiri sütün fermente edilmiş halidir. Su kefiri ise şekerli suyun fermente halidir. İkisi de probiyotik içeceklerdir ama Süt Kefirinde bulunan bakteri ve mantar zincirlerinin çeşitliliği su kefirine oranla biraz daha fazladır ama su kefirinin içimi çok daha güzeldir. Gazoza benzer, bu arada su kefirindeki zincir sayısının yoğurda oranla daha fazla olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim

3-      Süt kefiri yapmak için illa mayalarından mı edinmek gerekli? Tek veya çok kullanımlık poşet şeklinde toz mayalarda varmış.

Hem, yoğurt hem de kefir için bu toz şeklinde mayalar mevcut, fakat bu mayalar canlı değiller, içlerinde sadece laboratuvar ortamında seçilen ve üretilen kuvvetli birkaç tane bakteri ve mantar mevcut. Yani beklediğiniz oranda probiyotik faydayı sağlamazlar. Üstelik ya tek kullanımlıktırlar ya da birkaç kullanım sonrasında bozulurlar. Oysa canlı mayaları öldürmediğiniz takdirde ömür boyu kullanabilirsiniz. Bu yüzden ilk başta daha pahalı olmasına rağmen uzun vadede hem daha ekonomiktirler hem de çok daha fazla sağlıklı.

4-      Süt Kefirini neden evde yapayım markette satılıyor?

Markette satılan yoğurtlar da kefirler de faydalı bakteri yönünden ölüdürler. Kim market raflarında, çalışan, gaz çıkışı yapan, patlayan, köpüren, ekşiyen kefirler satmak ister ki. Bu yüzden pastörize ederler probiyotikliğini keseler. Sizde sadece kendinizi kandırırsınız.

5-      Süt kefiri gluten içerir mi?

Hayır içermez. Süt alerjisi olanlarca bile gayet iyi tolere edilebilir.

6-      Süt Kefirini evde yapmak zor mu?

Kesinlikle hayır. Mayalı yiyecekler arasında yapımı en kolay ürün Süt Kefirdir. Oda sıcaklığında süte mayalar atılır ve 12-48 saat içinde lezzetli, sağlıklı içeceğiniz hazırdır.

7-      Süt Kefiri mayalarımı süte ilave ettim ve sanki hiçbir değişiklik olmadı mayalanıp mayalanmadığını nasıl anlarım?

Süt Kefirinin tüm mayalı yiyeceklerde olduğu gibi tipik yoğurt vari kokusu olur. Süt kalınlaşır ama yine de akışkandır. Ayrandan koyu ama yoğurttan daha suludur. Ekşimtrak bir tadı vardır. Eğer hiç içmediyseniz bir kez marketten veya bir tanıdığınızdan alarak tadına bakın. Bu şekilde kendi yaptığınızın tadını kıyaslayabilirsiniz. Bu arada kokusu tadı hoşunuza gitmeyen hiçbir yiyeceği tüketmeyin. Unutmayın ki en iyi laboratuvar burnunuzdur.

8-      Süt Kefirim tutmadı. Bozuldu gibi acaba nerede yanlış yapmış olabilirim?

Sütünüzü mayaladığınız ortam ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. İdeal sıcaklık 21-25 derece arası olmakla birlikte mayalar 18-30 derece arasında çok güzel çalışır. Şayet mayalarınızı sütü buzdolabından çıkarır çıkarmaz attıysanız mayalanması gecikebilir.

9-      Hangi sütleri kefir için kullanabilirim?

Sütünüz UHT olmamalı. Pastörize günlük süt ya da kendinizin kaynattığı mandıra sütleri olabilir. UHT sütler çok fazla steril sütlerdir. İçinde mayaların faydalanabileceği hiçbir şey kalmamıştır. Bu yüzden mayalarınız çalışmaz. Bir düşünün mayalar bile yiyecek bir şey bulamazken bize bu sütlerin ne faydası olabilir?

10-   Buzdolabından çıkardıktan sonra sütü biraz mikro dalgada ılıttım, her şey aynı olduğu halde kefirim bu sefer olmadı, neden acaba?

Mikro dalga sütün moleküllerini bozuyor ve mayalanma gerçekleşmiyor.

11-   Sütün oda sıcaklığına gelmesini bekleyemedim, ocakta ısıttım mayaları da içine attım. Beklettim fakat süt bozuldu kefir olmadı?

Muhtemelen mayalarınızı öldürdünüz. Kefir mayaları soğukta uyur, çalışmayı keser ama sonra tekrar canlanır, fakat siz sıcak süte atarsanız çok büyük bir ihtimalle ölürler.

12-   Süt Kefirimi yaptım fakat dibe kalın tortusu çöktü, üste suyu ayrıştı, homojen olmadı. Neden?

Şayet uzun süre mayalanmışsa veya ortam sıcaklığı yüksekse bu şekilde ayrışma olabilir. Eğer yaz aylarındaysak ve sıcaklık yüksekse, evinizin en az güneş alan ve nispeten serin yerlerini tercih edin. Ayrıca kefir 12-48 saat arasında hazır olur ama sıcaklık arttıkça süre azalır. Kontrolünüzü sıcak günlerde sıklaştırın. Fazla mayalanan kefiri karıştırıp içebilirsiniz sadece tadı biraz daha ekşidir o kadar. Bu arada süzgeçten geçirmeniz zor olursa mayaları elinizle toplayıp çıkarmanız gerekecektir.

13-   Süt kefirini 48 saatten fazla bekletmenin ne gibi bir sakıncası var ki?

Mayalarınızı açlıktan öldürebilirsiniz.

14-   Evim çok soğuk, kefirimi nasıl mayalayabilirim.

Kefir mayalarınız soğuktada çalışır ama mayalanma süresi uzar. Siz daha kısa sürede mayalamak isterseniz kavanozun dışına havlu sarabilirsiniz, fırınınızın içine koyup yanına da bir cezve sıcak su koyabilirsiniz. Tezgahın üstüne direk mermere değil de ekmek tahtasının veya bir nihalenin üstüne koyabilirsiniz.

15-   Kefir mayalarını her partiden sonra yıkamalı mıyım?

Kesinlikle hayır. Kefir mayalarınızı zorunlu olmadıkça yıkamayın strese giriyorlar. Yıkamak içinde asla çeşme suyu kullanmayın ya filtre edilmiş su ya da damacana içme suyu kullanın, çünkü kontamine edebilirsiniz. Düşünün çeşme suları mayalara zarar veriyorken bize neler yapıyor?

16-   Süt Kefirini mayalarken karıştırmak gerekir mi?

Hayır karıştırmanıza gerek yok.

17-   Mayaları neyle süzmeliyim?

Plastik basit bir süzgeç işinizi görecektir. Önemli olan metal kaşık, süzgeç, kap vs kullanmayın. Cam veya plastik olur. Süzgeç sadece kefir yapmak için kullanılsın başka bir şey için kullanmayın bir de cam kavanozunuz olsun yeterli.

18-   Ben kefir mayalarını buzdolabında saklasam haftada bir kez çıkarıp kefir yapsam sonra tekrar buzdolabına koysam olmaz mı?

Olmaz. Bunlar canlı doğal ortamı da +4 derece değil. Siz onları bu şekilde mutlu edemezsiniz, mutlu olmazlarsa da çalışmazlar. Mayalarınızı bir süre kullanmayacaksanız buzdolabında uyutabilirsiniz. Unutmayın buzdolabında da çok az çalışmaya devam ederler bu yüzden sonsuza kadar saklayamazsınız.

19-   Kefir mayalarımı iyi süzemedim ve galiba birkaç tanesini yuttum. Sorun olur mu?

Tam tersine arada bir probiyotik takviye için fazla olan kefir mayalarınızı yiyebilirsiniz. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalanmamak için ya da antibiyotik tedavileri sırasında bu tür takviyeler size çok faydalı olacaktır.

20-   Kefiri sadece içerek mi tüketeceğiz, başka şeylerde kullanamaz mıyız?

Yoğurt gibi kefiri de pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Çorbalarda, cacık, çılbır ya da hamur işlerinde. Süzerek ya da sarımsakla çeşnilendirerek. Bu konudaki tariflerimizden ve hayal gücünüzden faydalanabilirsiniz. Bu arada yurtdışında meyve bal ve reçellerle tatlandırarak çeşitli içecekler yapıyorlar belki öylede deneyebilirsiniz.

21- Internetten tanıştığım biri bana kefir mayası vermeyi önerdi sizce alabilir miyim?

Mayalardaki zincirler mayanız kuvvetli sağlamsa genellikle dışardan bulaşmalara karşı korunur. Tıpkı bağışıklık sisteminiz kuvvetli ise az hastalanacağınız gibi. Fakat mayalar zayıf iyi bakılmamışsa çok çabuk kontamine olabilirler. Bu sebeple kaynağı bilinen, garantili, iyi sütlerle beslenmiş mayaları tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

22- Mayalarımı uzun süre beslemeden buzdolabında ağzı kapalı bir ortamda tuttum. Açtığımda biraz görüntüsü bozulmuş gibiydi atmalı mıyım?

Uzun süre beslenmeden kapalı bir ortamda tutulan mayalarınız iyice zayıflamış, zinciri bozulmuş ya da değişime uğramış olabilirler. En iyisi siz onları atıp yeni mayalar edinin.