İyi Kültürlenmiş Süt Kefiri Yapmanın Sırları - Doğal Maya

İyi Kültürlenmiş Süt Kefiri Yapmanın Sırları

İyi Kültürlenmiş Süt Kefiri Yapmanın Sırları




Ürün Detay

Aslında iyi bir süt kefiri yapmanın öyle madde madde sırları yok. Tamamı yukarıdaki fotoğrafta gizli.  Şöyle dikkatle incelersek aslında başarı detaylarda;

–          Süt kefiri mutfak tezgahında : Evet fotoğrafta da gördüğünüz gibi kefir oda sıcaklığında mayalanıyor ama mermere temas etmeden. Ben kavanozun altına bir mutfak bezi koydum. Kavanozun dibi ile üst kısmı aynı sıcaklıkta olabilsin diye. Eğer eviniz serinse birde mermerin üstünde kalırsa alt kısmındaki süt iyice soğur, tat farkı yoğunluk farkı oluşur. Oysa küçük bir bez ısı farkını eşitler. Yaz günlerinde veya eviniz sıcaksa bu detaya lüzum kalmayacaktır.

–          Kefirim tezgahta ama yakınında başka mayalanmış yiyecek yok: Tüm fermente ürünler mutfakta olsalar bile aralarında en az 4 adım mesafe olmalı. Yoksa birbirlerinden bakteri mantar kaçışı olur. Mayalarınızın saflığı bozulur. Buna dikkat etmeyi unutan Annemin süt kefiri geçen sene yoğurt gibi olmuştu. Aynı yoğurt tadında ve kıvamındaydı, yani zinciri tamamen bozulmuştu. Siz siz olun ekşi mayanızla yoğurdunuzu, yoğurdunuzla kefirinizi yan yana tutmayın. Yoksa hibrit ürünleriniz olur.

–          Kefirim cam kavanozda: Cam sağlıktır. Her zaman gıda ürünlerinde en çok camı tercih ediyorum. Mayalı ürünler metalde olmaz, bozulur. Cam ve plastik kullanılabilir ama ben kesinlikle camı tercih ediyorum. Kaşık olarak da plastik ya da tahta olanları kullanmanız gerekli. Birde bunları zaman zaman steril etmeniz iyi olur. Ben kefirde kullandığım kaşığı yoğurtta kullanmam. Turşu çıkarırken de başka bir kaşık kullanırım. Bunları da zaman zaman su dolu bir tencere içinde kaynatır, temizlerim. Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi fermente ürünlerde de hijyen şart. Yoksa, mayalarınız bozulur, ürünleriniz kontamine olur. Özenli olmak lazım.

–          Kefirimin ağzı bir bezle kapalı : Kavanozun kapağını kapatmıyorum, çünkü mayalarım için hava şart. Havasız ortamda farklı bakteri popülasyonu gelişir ki bunu istemiyoruz. Ağzı açık kalırsa da kolayca dışardan istenmeyen toz kir bulaşabilir. Bu yüzden ağzını temiz bir bezle kapatıp bir de lastikle sabitliyoruz. Ben kızımın lastik tokalarını kullanıyorum, bez olarak da çay peçetelerini. Siz de kendi mutfağınızdan farklı çözümler bulabilirsiniz. Burada önemli olan pamuklu, nefes alan temiz bir bez olması.

Süt kefiri yaparken bütüm dikkat edeceğiniz püf noktaları işte bu kadar.  Her zaman söylediğim gibi kefiri çocuklar bile kolayca yapabilir. İhtiyacınız olan tek şey 2 günde bir sadece 15 dakika.

Afiyet olsun.