Gelelim Ekşi Maya Meselesine - Doğal Maya

Gelelim Ekşi Maya Meselesine

Gelelim Ekşi Maya Meselesine




Ürün Detay

Ekşi maya nedir?

Ekşi maya un ve suyu ekmek haline getiren en eski yoldur. Ekşi maya içindeki mantar ve bakteriler hamurunuza nüfuz ederek uygun ortamda yerleşir bir güzel yaşamaya başlarlar. Yerler, içerler, gelişip, sindirirler. Bu arada bol bol hamurun içine hava depo ederler işte bu şekilde de dümdüz olan hamurunuz genişler büyür ve gerçek bir ekmek olur.

Ekşi hamur mayası 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir. Eski Mısırlılar hiyerogliflerinde ekmek yapımını göstermişler. İlk ekşi mayanın doğada bulunan uçuşan yabani mantarların tesadüfen bulaşmasıyla keşfedilmiş olduğu zannedilmektedir. Bu nedenle iklim ve coğrafyaya göre ekşi mayaların tadları değişiklik göstermekte doğal olarak da ekmekler de değişmektedir.

Elbette bugün ekşi mayayı ilk üretmek için gidip doğadan mantar avcılığı yapılmıyor. İlk başlangıç mayası için çeşitli yollar denenmekte. Zaten unun doğasında bu bakteri ve mantarlar mevcut. Un ve suya çeşitli ilavelerle kuru meyveler gibi ekşi maya yapılmakta. Çok sayıda besleme sonunda mantar ve bakterice dengeli simbiyotik bir karışım meydana gelir. İşte o zaman hamurunuz kabarır.

Ekşi maya canlı organizmalarca devam ettirilir, fakat saklanması ve devam ettirilmesi en kolay mayadır. Tek gereksinimi un ve sudur.

Ekşi maya ve Hazır yaş/kuru maya farkları

Bu doğal kabartıcı insanoğlu tarafından 5000 yıldır kullanılırken, hazır yaş veya kuru mayalar sadece 100 yıldır kullanılmakta.

Hazır mayalarda genellikle tek bir kuvvetli mantar kullanılır. Bu güçlü mantar hamuru çabucak aktive ettiği için zamandan müthiş bir tasarruf sağlar. Tabi lezzetten maalesef fedakarlıkla.

Ekşi mayada pekçok aktif bakteri mantar kültürleri mevcuttur. Bu yüzden daha probiyotiktir.

Hazır mayalardan farklı olarak ekşi maya hiç bitmez. Azalınca içine un ve su ilave et işte maya hazır. Dilediğin kadar kullan.

Ekşi mayanın faydaları:

Ekşi mayalı ekmek geç bayatlar. Lezzetlidir.
İçindeki bol çeşitli bakteri ve mantarlar lezzeti arttırır. Yıllar geçtikçe mayanız daha bir olgunlaşır daha bir lezzetlenir. Ayrıca mayanız yıllandıkça ekmeğiniz daha uzun zaman taze kalır.

Ekşi mayalı ekmeğin sindirimi kolaydır.
İçindeki bakteri ve mantarlar ekmekteki tahılı önceden sindirir böylece size sindirimi kolay ve sağlıklı ekmeği bırakır.

Ekşi mayalı ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür. Az yer doyarsınız. Kan şekerinizi hızla yükseltmez uzun süre tok tutar.

Besleyicidir B vitamininden zengindir. Ekşi mayalı ekmek tüketmek vücudunuzdaki B12 vitaminini arttırır. Kafanız daha iyi çalışır, unutkanlığınız azalır.

Ekşi maya ekmekte oluşan beta glukan’ın pişirilirken parçalanmasını engeller. Beta Glukan ise, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanseri önlemede yardımcıdır.

Maya alerjileri olanlar bile güvenle tüketebilir. Ekşi maya alerji yapmaz.

İçine ne koyduğunuzu siz bilirsiniz. Üretim yok işleme yok. Saf ve doğal.

Ekşi maya illa ekşi mi olmalı?

Hayır istediğiniz gibi tatlanmasını sağlayabilirsiniz. Hamurunuz mayalanıp hacmi üç kat arttıktan sonra çok bekletirseniz ekşi olur hemen pişirirseniz olmaz. Tamamen evdekiler nasıl isterse.

Bütün bunlara ilaveten mis gibi taze çekilmiş kahve ve fırından yeni çıkmış sıcacık ekmek tüm bunların kapıdan taşan kokusu. İşte huzurun resmi. Evdesiniz.