Ekşi Mayanızın Beslenmesi, Saklanması ve Korunması - Doğal Maya

Ekşi Mayanızın Beslenmesi, Saklanması ve Korunması

Ekşi Mayanızın Beslenmesi, Saklanması ve Korunması




Ürün Detay

Tüm canlılar gibi mayalarınızın da büyüyüp çoğalabilmeleri için beslenip korunmaları gerekir. Yoksa önce mutsuz olurlar sonra sizi mutsuz ederler. yaramazlar. Hamurlarınız ya kabarmaz yada tadları hiçde beklediğiniz lezette olmaz. Sonrada zaten ölürler.

Bu demek değil ki çok emek isterler, onların istediği sadece un ve sudur.

Kısa süreli saklama:

Ekşi mayanızı kapalı cam bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Mayanızı hergün, üç günde bir yada haftada bir besleyebilirsiniz. Kaç günde besleyecekseniz ona göre un ve su ilave etmeniz gerekir.

Şayet haftada bir besleme yolunu seçerseniz haftada bir gün buzdolabında bulunduğu kaptan mayanızı çıkarıp maya miktarınızın üç katı oranda un ve su ilave edip karıştırın. Karıştırmak için metal kaşık kullanmayın. Eğer mayanız fazla ise ayırıp bir kısmıyla birşeyler pişirin yada atın kalanını tekrar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tatil süresince (bir aya kadar) saklanması:

Bazen sizin de mayalarınızın da biraz ara vermeye ihtiyacınız olacaktır. Şayet bir bebek bakıcınız yoksa tatil süresince çok da dert etmeyin. Günlerce buzdolabında unutulduktan sonra canlanan mayalarla ilgili anlatılan bir yığın hikaye vardır. Sadece döndüğünüzde oda sıcaklığında bir kaç gün bekleterek ve düzenli besleyip fazlasını atarak iyice aktif hale getirmeniz gerekecektir. İlk bir kaç beslemede fazlalıkları atın işe yaramazlar. Şanslıysanız sorunsuz canlanacaktır, fakat tatile gidiyorum diye her zaman olduğundan fazla beslemeyin asıl o zaman zararlı bakterilerin gelişeceği ortamı hazırlamış olursunuz.

Uzun süreli saklama (bir aydan uzun süre)

Bir aydan uzun süre kullanmayacaksanız mayanızı dondurucuda saklayabilir veya kurutabilirsiniz. Dondurucuda hava geçirmez bir kapta uzun süre yaşarlar. Ayrıca ince bir tabaka halinde, yağlı kağıt üzerine döküp, üzerine havlu kağıt kapatarak havadar bir yerde kurutabilirsinizde. Sonra kuruttuğunuz hamurları bir zarf içinde serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Her ikisi de biraz risklidir. Size tavsiyem iki şekilde de yapıp riski yarıya indirmektir. Ya da mayasını yanında gezdirenlerden olabilirsiniz:)