İyi Bir Sauerkraut/Lahana Turşusu İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler: - Doğal Maya

İyi Bir Sauerkraut/Lahana Turşusu İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler:

İyi Bir Sauerkraut/Lahana Turşusu İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler:




Ürün Detay

Almanya’da çok sevilen ve oradan tüm Avrupa’ya ve Amerika’ya yayılan lakto fermente lahana; ününü fazlasıyla hak eden eşsiz özelliklere sahip bir turşu çeşididir. Neden bu kadar sevilip tüketildiğini bu konuyla ilgili yazımda okuyabilirsiniz.

Burada sadece başarılı bir lahana turşusu için mutlaka dikkat etmeniz gereken detayları sıralamak istiyorum.

1-      Bulabildiğiniz en sıkı, en büyük ama mutlaka en taze ve ilaçsız lahanayı seçin. Hormon ve ilaç kalıntıları turşunuzu bozar.

2-      Tuzun miktarı değil çeşidi önemli. Lahana turşusu tuzu kaldırır ama mutlaka rafine edilmemiş, iyotsuz kaya ya da deniz tuzu kullanın. Bizim Çankırı kaya tuzumuzla harika turşular kurulabilir.

3-      Unaerobic ortam önemli. Tüm lahana parçalarını suyun içinde tutmalısınız. Dışarda kalanlar küflenecektir. En üste bir büyük lahana yaprağı kapatabilirsiniz ya da bir tabak kapatıp üstüne ağırlık koyabilirsiniz. Kendinize uygun metodu seçin ama mutlaka lahanalar suyun içinde kalmalı.

4-      En serin ortamda en uzun sürede fermente edin. En iyi lahana turşusunun 10 derece sıcaklıkta ve en erken 6 ayda olgunlaştığını söyleyenler var. Ben o kadar uzun süre hiç dayanamadım.

5-      Lahanaları doğrayıp kavanozunuza bastıra bastıra doldurun. En sıkı doldurma en makbulü. Suyunu çıkara çıkara ezerek yapılan pek çok tarifte var.  İlave su kullanmadan sırf lahananın kendi suyuyla turşuyu kuruyorlar.

6-      Lahana turşunuzun tadı en güzel toprak küpte olgunlaşıyor ama cam kavanozlarda gayet güzel işe yarıyor.

7-       Donmasını engelleyecek tedbir alırsanız kışın dışarda da gayet iyi olur.

8-      Turşunuzu çıkarırken elinizi ya da tahta kaşığınızı kullanın. Laktobasiller metali hiç sevmez.

9-      Tabakta yediğiniz turşudan kalmışsa onu ayrı saklayın tekrar kavanoza ilave etmeyin. Kontaminasyona dikkat etmek lazım.

10-   Ağzını sıkı sıkı kapatmışsanız arada açıp gaz çıkışına izin verin yoksa köpürüp ortalığı batırabilir.

11-   Lahana turşusu tuzu sever genelde litre başına 1-3 kaşık tuz kullanılır ama siz tercihinizi iki kaşıktan yana kullanın. Daha sert oluyorlar.

12-   Mutfak robotlarında doğrayabilirsiniz ama çok ince oluyorlar o da pek güzel görünmüyor ve daha çok yumuşuyor. Üşenmeyin ve elde doğrayın zahmete değiyor.

13- Litre başına  1/4 su bardağı kullanacağınız ev yapımı süt kefiri sarı suyu, ya da Kombu çayı başarınızı garantileyecektir.

Afiyet olsun