7000 Yıldır peynir, sütün en lezzetli hali. - Doğal Maya

7000 Yıldır peynir, sütün en lezzetli hali.

7000 Yıldır peynir, sütün en lezzetli hali.




Ürün Detay

Bilim insanları tam 7000 yıl önce erken neolitik dönemde Polonya’da atalarımızın peynir yediğini tesbit etmiş. Bu çömlek yapımıyla aynı döneme tarihlenmektedir. İlk yapılan seramikler 1970’lerde bulunduğunda içlerindeki delikler görülmüş ama ne oldukları bilinememiş. Yıllar sonra yeni geliştirilen bir teknikle aynı seramikler tekrar incelenince bunların sütün peynire dönüştürülmesi aşamasında oluşan delikler olduğu belirlenmiş. Yani Mısırlılar 5000 yıl önce ilk ekmeği karmadan 2000 yıl önce, Polonyalı ataları, onun en yakışan katığını yapıp çoktan yemişler.

Peynir sütün en lezzetli hali. Yüzlerce çeşidi var. Her kültürde yemeklerde en çok başvurulan yiyecek maddesi. Üstelik çok da faydalı.

Peynir;

1- Kalsiyum deposu.
Sağlam kemikler, sağlam dişler için peynir birebir. İçinde barındırdığı yüksek kalsiyum sayesinde osteoporazla savaşta çok yardımcı. Ayrıca kalsiyum hamilelik süresince anne ve bebeği için çok gerekli. Migren ataklarını önlemede kalsiyum kullanılmakta.

2- Güçlü bir protein kaynağı.
Protein yapı taşı. Çocukların büyümesinde, yetişkinlerin hücre yenilenmesinde kullanılır. Peynir en güçlü protein kaynaklarından biri,

3- Çinko içerir.
Çinko cildi güzelleştirir. Yaraların iyileşmesi için gereklidir.

4- Hem A hem B vitamininden zengindir.
Cildi güzelleştirir. Hafızayı güçlendirir. Görüşü keskinleştirir.

5- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Probiyotik olanlar bağışıklık sistemini güçlendirir.

6- Kanseri önlediği öne sürülen bir asit CLA (conjugated linoleic asit) peynirde mevcut.

7- Laktoz alerjisi olanlarca dahi tüketilebiliyor.
Sütün mayalanıp peyniri ayrıldığında laktoz yani süt şekeri peynir altı suyunda kalıyor. Böylece sütün pek çok Asyalı tarafından tolere edilemeyen kısmı ayrışıyor.

Tüm bunlar peyniri temel gıda maddeleri sıralamasında ilk sıralara koyuyor.

TÜRK HALKININ EKMEKTEN SONRA EN ÇOK TÜKETTİĞİ İKİNCİ GIDA PEYNİRMİŞ.

İşte tam bu noktada can alıcı sorumuz geliyor, NEDEN BU KADAR ZAHMETE KATLANIP PEYNİRİ EVDE YAPMALIYIZ?

1- İçine ne koyduğunuzu bilirsiniz. Ticari olarak raflarda yer alan peynirlerde, sağlık nedeniyle uzak durmak istediğimiz her şey var. Antibiyotikler, büyüme hormonları, pestisistler,GDO’lu ürünler. Çeşit çeşit katkı maddeleri, su tutucular, kıvam arttırıcılar. Liste uzayıp gidiyor. Elbette bunların hepsi kabul edilebilir sınırlarda. Fakat hergün tükettiğimiz tüm gıda ürünlerinden kabul edilebilir miktarlar toplandığında ne oluyor kimse bilmiyor.

2- Pekçok peynire sarı çekici rengini veren bir madde var adı annotto aslında doğal Güney Amerika’da yetişen bir ağaç ama değişik alerjik reaksiyonlara yol açıyor.

3- İthal peynirlerde kullanılan peynir mayalarında genetik olarak motifiye edilmiş bir çeşit mantar kullanılmakta. Buda GDO’dan korunmak isteyenler için çok önemli.

4- Peyniri evde yapmak aslında çok ucuz değil ama ödediğiniz her kuruş peynirin kalitesine yansıyor. Oysa marketlerden satın aldığınızda ödedikleriniz dükkan kiraları, taşıma giderleri, stok maliyetleri oluyor. Üstelik katkı maddelerine çeşitli kimyasallara da para ödemiş oluyorsunuz.

5- Peynir yapmayı öğrenmek bisiklete binmeyi öğrenmek gibi bir kere öğrendiniz mi hiç unutmuyorsunuz. Üstelik yapmaya başladığınızda tat ve sağlık açısından kazandıklarınızı düşündükçe vaz geçemiyorsunuz.

6- Çocuklarla da yapılabilen ucuz ve hayranlık uyandıran bir hobi. Pek çok hobinin aksine büyük bir maliyet gerektirmiyor. Üstelik evde yaptığınız peyniri ikram ettiğinizde yada bir yakınınıza hediye ettiğinizde çok beğeniliyor, çünkü herkes peyniri seviyor.

7- Peynir yapımındaki belirli aşamaları öğrendikten sonra dilediğiniz çeşit peyniri yapabiliyorsunuz üstelik lezzeti tutturamasanız bile yeniyor. Hiç ziyan olmuyor.