Diyetinize karabuğday ekleyin yağ hücreleriniz kilo kaybetsin - Doğal Maya

Diyetinize karabuğday ekleyin yağ hücreleriniz kilo kaybetsin

Diyetinize karabuğday ekleyin yağ hücreleriniz kilo kaybetsin




Ürün Detay

Karabuğday, unu da yapılmasına rağmen tahıl değil kuzukulağıgiller familyasından bir bitkidir. Vegan ve Glütensiz beslenmeye çok uygundur. Gluten duyarlılığı olanlar ve çölyaklar tarafından da rahatça tüketilebilir.
Karabuğday Yüksek lif oranı ve yüksek besin değerine sahiptir. Kalorisi düşüktür 100 gr pişmiş karabuğdayın kalorisi yaklasık 90 kcal’dir. B vitamini açısından zengindir. Hafif aromalı pek de baskın olmayan tadı bulgura benzer.

Karabuğday bileşiminde lizin protein,diyet lif, vitamin ve mineral içermektedir. İyi dengelenmiş temel aminoasit dizilimi vardır. Bu yüzden karabuğdaydaki protein değeri çok yüksektir ve vücut tarafından çoğu kullanılabilir. Önemli bir antioksidanlardır. Tohumunda bulunan fenolik asit, tokoferol ve bitki bileşikleri sayesinde karabuğday ile yapılan ürünler çok sağlıklıdır.

Karabuğday besinsel lif ve dirençli nişasta içeriğine sahip olduğu için vücutta yavaş yavaş sindirilir. Bu yüzden glisemik indeksi düşüktür ve uzun süre tokluk hissi verir. Karabuğdayda yağ oranı azdır. Vücutta yağ depolanmasını engeller.

Bu konudaki en önemli referans çalışma 2006 Yılında Nutrition Dergisi Vol 22 Sayı 2 Sayfa 166-173 yayınlanmıştır. Bu yazıda Japon bilim insan Hiroyuki Tomatake ve arkadaşları karabuğday unu ve karabuğday özütünün deney fareleri üzerindeki etkilerini incelemiş ve 3 önemli deney sonucunu paylaşmışlardır. Tomatake daha sonra aynı konuyla ilgili bir dizi çalışma daha yapmış ve benzer sonuçları değişik dergilerde yayınlamıştır.

1. Deneyde diyetlerine karabuğday, karabuğday unu ve bu undan yapılmış ürünler eklenen deney fareleri ve normal besinlerinin yanında besin takviyesi olarak karabuğday özütü alan fareler incelenmiş ve sonuç olarak birinci grup yani direk besin olarak karabuğday tüketenlerin serum kolesterol düzeyleri %33 besin takviyesi olarak tüketenlerin %31 azalmıştır. Karabuğday tüketmeyenler aynı düzeyde kalmıştır.

2. Deneyde karabuğday ununu besin olarak tüketen farelerin yağ hücrelerinin ağırlığı ve hacmi ciddi oranda azalırken besin takviyesi olarak alanlarda biraz azalma olmuş, kontrol grubu ise aynı kalmıştır.

3. Deneyde karabuğday ununu besin olarak tüketen farelerin safra kesesi taşları oluşumu incelenmiş ve ciddi oranda azalma tespit edilmiştir. Besin takviyesi olarak alanlarda da azalma olmuş ama besin olarak tüketenlere göre daha az olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda değişiklik gözlemlenmemiştir.

Sonuç olarak, karabuğdayın yüksek kolesterol seviyesinin düşürülmesinde, obezitenin önlenmesinde ve safra kesesi taşlarının oluşumunun azaltılmasında etkili olduğu ve karabuğdayı besin takviyesi olarak değil direk karabuğday, karabuğday unu veya bunlardan üretilen ürün olarak tüketmenin çok daha fazla işe yaradığı ortaya konmuştur.