Evde Yoğurt Yapma Sanatı - Doğal Maya

Evde Yoğurt Yapma Sanatı

Evde Yoğurt Yapma Sanatı




Ürün Detay

Yoğurt yapmak bir sanat. Öyle hemen süte mayayı koyup çalakalem karıştırırsan ya sulu olur ya ekşi. Oysa ufak tefek detaylara dikkat ederseniz sonuç her zaman tatmin edici olacaktır.

Yoğurt yaparken bizim “Ev Yoğurdu Yapımı” yazımızdan yararlanabilirsiniz, fakat ben burada size bazı ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

1- Yoğurdunuz kıvamlı olsun isterseniz kaynama noktasında, sütünüzü üşenmeden savura savura 5-10 dakika havalandırın ki azıcık suyu uçsun. Sütünüze güveniyorsanız elbette buna gerek kalmayacaktır ama nerde yağı çekilmemiş süt.

2- Sıcak sütü mayalama ısısına derhal indirirseniz, vitamin kaybını engellersiniz. Bunun için lavabonuzu soğuk su ile doldurup sütünüzü tenceresi ile birlikte bu suya koyarsanız kısa zamanda soğur. Ayrıca sütü kaynattığınız tencereden mayalayacağınız soğuk cam bir kaba aktarmakta kolay soğumasını sağlayacaktır.

3- Yoğurt en iyi 42-45 derece arasında mayalanıyor ama siz 42 derecede mayalayıp birde buzdolabından mayayı çıkartıp yaparsanız ısı iyice düşer. Mayanızı ılık sütle inceltip hem sütün hem mayanın derecesini eşitlemeye çalışırsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

4- Ilık mayanızı süte koyup haldır haldır karıştırmak yerine, tencerenin kıyısından yavaş yavaş ilave edip, tahta kaşıkla nazikçe karıştırın. Bunlar da canlı, kibarlık her zaman işe yarar.

5- Mayalama sıcaklığını sabit tutmak harika sonuç verir. İşte burası aslında tüm mayalı ürünler için en önemli konu. Her ürünün mayalama sıcaklığı var, bunu sabit tutmak ürününüzün lezzet ve kalitesi direk etkiliyor. Yoğurdu mayalama sıcaklığı olan 35-40 derecede sabit tutmak kışın çok zor. Eskiden Anneannem sobanın arkasına koyardı. Annem de kaloriferin yanına. Ancak bu çözümler artık pek işe yaramıyor. Günümüzde ne soba kaldı ne de her tarafından ısı yayan döküm kalorifer petekleri. Ama benim yine de birkaç pratik önerim var. Size en uygunu seçip deneyebilirsiniz sonuçtan memnun kalacaksınız.

Fırın kullanarak yoğurt yapmak:

  • Şayet fırınınız imkan veriyorsa 50 dereceye ısıtıp kapatın. Yoğurdunuzu ağzı açık cam bir kap içinde fırına koyun ve bir daha da en az 5 saat fırının kapağını açmadan mayalanmaya bırakın.
  • Fırınınızın düşük ayar seçeneği yoksa, fırın ışığını açık bırakırıp onun sağlayacağı ısı ile yoğurdunuzun mayalayabilirsiniz.
  • Fırının içine yoğurdunuzla birlikte kaynar sıcak su dolu bir kavanoz koyup, 2-3 saat sonra bir yenisini daha ilave ederek de soğuk günlerde harika bir mayalanma ortamı sağlayabilirsiniz.

Anneanneden kalma yöntem:

Yoğurdunuzu iyice sarıp sarmalayarak da sıcaklığı muhafaza edebilirsiniz. Evinizin en sıcak yerine yoğurdu koyup üstünü yünlü, pamuklu bezlerle örterek uygun ortam yaratabilirsiniz. Ben üşenmeden, kalorifer üstünde ya da ütü ile ısıttığım bezlerin içine sararak işimi kolaylaştırıyorum.

Sıcak su içine oturtarak:

Yoğurdunuzu içi sıcak su dolu bir başka kabın içine oturtarak mayalanma ortamı yaratabilirsiniz. Fakat burada suyun çok kaynar olmamasına ve su seviyesinin sütün yarısını geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Soğuduğunda biraz daha sıcak su ilave ederseniz sonuç daha iyi olacaktır.

Isı muhafazalı kutular ile yoğurt yapmak:

Araba buzlukları, termoslar ve ısı muhafazalı kutular içine koyacağınız yoğurdunuzun, yanına kaynar su dolu ağzı açık birde kavanoz koyarsanız uygun sıcaklığı sağlayabilirsiniz.

6- Mayalanma sırasında titreşimden uzak tutarsanız iyi olur. Buzdolabının üstüne, bulaşık makinasının yanına koymamanızı tavsiye ederim.

7- Mayalanma süresinin bitiminde, yoğurdunuzu sarıp sarmaladıklarınızdan kurtarın. 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin, daha sonra buzdolabına koyun, daha kıvamlı olacaktır.

8- Hemen de bozmayın sulanır. Buzdolabında da 5-6 saat beklesin.

Tüm bunlara dikkat ettiniz yine de yoğurdunuz istediğiniz gibi olmadı mı? Ayran yapın. Kötü yoğurdun süper ayranı olur. Tecrübe ile sabittir.

Afiyet olsun.