Milano’lu Şans Keki, “PANETTONE” - Doğal Maya

Milano’lu Şans Keki, “PANETTONE”

Milano’lu Şans Keki, “PANETTONE”




Ürün Detay

Daha yeni mezun olup çalışmaya başladığım ilk şirketin Milano’lu ortağı her yeni yılda bize bu kekten yollardı. Şans getirsin, işlerimiz yeni gelen yılda daha da iyi olsun diye. Biz de ofisçe toplanır bir yandan yer bir yandan da taa İtalya’dan buraya nasıl oluyor da bayatlamadan geliyor diye kafa yorardık. Yıllar sonra bugün anlıyorum ki geleneksel yolla yapılıp ekşi maya ile kabartıldığı için bu kekler bayatlamadan Milano’dan gelip bizim ofisi şenlendirebiliyordu.

Burada yazacağım Panettone geleneksel bir İtalyan tatlı ekmeği. Yumuşacık sünger gibi keklere pek alakası yok daha çok ekmeksi bir lezzete sahip. Ekşi maya ile yapılıyor ve pek aceleyi sevmiyor. Gerçek bir Panatonne yapmak için sabırlı olmak ve kabarmasına zaman tanımak zorundasınız. Sevdiklerinizi şımartmak, değişik bir tarif ve lezzet denemek isterseniz çok hoşunuza gidecek. Üstelik kolay kolay bayatlamadığı için önceden yapıp sarıp sarmalayıp daha sonra ikram edebilirsiniz.

Birde Panettone ile ilgili bir hikaye var. Panettone İtalyanca Toni’nin ekmeği demek. Toni Milano’da bir fırıncı ve patronunun kızına aşık. Hem kızın gönlünü kazanmak hem de patronunu evlenmelerine ikna etmek zorunda. Günlerce düşünüp deneyip bir tatlı ekmek yapıyor. Bu ekmek o kadar tutuluyor ki Milano’da herkes Toni’nin ekmeğinden istiyor. Böylece hem Toni sevdiği kızla evleniyor. Hem de fırına ortak oluyor. İşte Toni’nin ekmeği.

Malzemeler,

 

450 gr. Un (3,5 su bardağı)
200 gr. Ekşi hamur mayası (2 çorba kaşığı)
125 gr. Toz şeker (7 çorba kaşığı)
3 yumurta
125 gr. Tereyağı
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
60 gr. kuru üzüm (yaklaşık 1/2 su bardağı)
1 kahve fincanı su

Notlar :

60 gr. Kuru üzümü bir kahve fincanı su ile ıslatın. Sonra süzüp bu suyu hamura ilave edin.
Önce tüm malzemeyi koyup suyu en son ilave edin, gerek kalmayabilir. Kıvamı ne ekmek hamuru kadar sert ne kek hamuru kadar akışkan olmamalı.
Fırınınızın özel ekmek pişirme modu varsa onu kullanın yoksa pişirme esnasında bir kabın içine su koyarak nem vermesi için fırına yerleştirin.
Bu ne tam bir kek ne de ekmek. Bu yüzden çok tatlı değil. Siz daha tatlı olsun isterseniz şekeri arttırabilirsiniz. Ben az tatlı tercih ediyorum. Böylece yanında taze krema, bal ve reçellerle yiyebilirsiniz.

Yapılışı:

Unu eleyip ortasını havuz gibi açarak su dışında tüm malzemeyi koyup yoğurun. Tereyağınız oda sıcaklığında olsun. Son olarak yavaş yavaş suyu ilave edin. Hamurumuzun kıvamı kek hamurundan daha yoğun olacak ama ekmek hamuru gibi sertte olmayacak. Elinize yapışan bir hamur mikserle karabilirsiniz.

 

Hamuru daha sonra üstüne ıslak bir bez kapatarak mayalanmaya alın. Hiç acele etmeyin 27 derece sıcaklıkta nerdeyse 15 saat kabarması için bekledik. Daha sonra kalıba koyup bir 8 saatte kalıpta beklettik. Yani toplamda tam 1 gün mayalanmasını bekledik. Tavsiyem hiç acele etmeyin zaten bayatlamıyor bol vaktiniz varken hazır olmasını dilediğiniz günden bir iki gün önce pişirin. Çok nazlı aceleye getirirseniz kabarmıyor.

 

Sonra sıcak fırına sürüp 15 dakika sonra fırından çıkarmadan üstüne bıçakla bir çarpı işareti yapacaksınız. Benim fırınımın ekmek pişirme modu var bu modda 180 derecede pişiriyorum. Sizin fırınınızda bu pişirme konumu olmayabilir, sorun değil. Hemen fırının bir köşesine içi su dolu küçük bir kap koyun alt üst pişirmede 180 derecede tatlı ekmeğinizi pişirebilirsiniz.

 

En başta söylediğim gibi sabırlı olunması gereken bir kek hem kabarmasını hemde pişmesini sabırla beklemeniz gerekiyor yaklaşık bir saat hatta bir saat onbeş dakikada pişiyor. Siz yinede ince bir kürdanla kontrolü unutmayın.

 

Afiyet olsun.