Kombu Çayı’nın Eğlenceli Kısmı İkinci Fermantasyon - Doğal Maya

Kombu Çayı’nın Eğlenceli Kısmı İkinci Fermantasyon

Kombu Çayı’nın Eğlenceli Kısmı İkinci Fermantasyon




Ürün Detay

Kombu Çayı’yla da su kefiri gibi gönlünüzce oynayabilirsiniz. Bir kez Kombu Çayı’nızı hazırladıktan sonra dilerseniz taze ve kuru meyvelerle, sebze veya meyve suları ile yada çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Bu tatlandırma işlemine ikinci fermantasyon adı verilmektedir.

Kolalı içeceklere alternatif gazlı Kombu Çayı:
Gazlı, kolalı içeceklere gençler ve bazı büyükler bayılır. İtiraf etmek gerekirse yaz sıcaklarında boğazımı gıdıklayan yapısıyla gazlı içecekleri ben de severim. Bu yüzden Kombu’mu gazlı çok seviyorum. İki haftalık fermantasyondan sonra mantarı süzüp, çayı kapaklı özelliklede çok sıkı kapaklı bir şişeye alın. Sonra içine bir iki tatlı kaşığı toz şeker ekleyip, 1-2 gün daha oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra buzdolabında soğutun. Gazlı kombunuz hazır. Aman açarken dikkat edin patlayıp, köpürebilir fazla sallamayın. Tatlandırılmış her çeşit kombu çayına ikinci fermantasyon sırasında toz şeker eklerseniz kabarcıklanma olacaktır. Hem gazlı hem faydalı SOĞUK ÇAY isteyenler mutlaka denemeli.

Baharatlar ile ikinci fermantasyon:
Kombu Çayınızı süzüp başka bir cam kavanoz veya şişeye aldıktan sonra içine dilediğiniz baharatlardan ilave edebilirsiniz. İşte size birkaç alternatif:

Kakuleli Kombu:
1 litre kombu çayına 10-15 adet kakulenin kabuklarını çıkararak içlerindeki baharatı ilave edin 1-2 gün oda sıcaklığında bekletin, sonra süzerek soğuk için.

Zencefilli Kombu:
1 litre kombu çayına 2-3 kalın dilim zencefil atarak 1-2 gün oda sıcaklığında bekletin. Zencefilleri dilerseniz çıkartın yada içinde bırakarak soğutup için.

Elmalı, tarçınlı ve karanfilli Kombu:
1 litre Kombu çayına, bir orta boy elmayı kabukları ile birlikte dörde bölerek ilave edin. İçine 2 çubuk tarçın ve 15 adet karanfil ilave edin. 1-2 gün bekledikten sonra süzüp, soğuk için.

Taze ve kuru meyveler ile ikinci fermantasyon:
Hazırladığınız Kombu Çay’larınıza dilediğiniz taze ve kuru meyveleri ilave ederek 1-2 oda sıcaklığında bekletip süzdükten sonra içebilirsiniz. Yalnız taze meyveleri kabuklu olarak kullanacaksanız mumsuz, kuru meyvelerin ise kükürtsüz olmasına dikkat edin. Yoksa kombunuzun tadı hiç hoş olmayabilir.

Limonlu Kombu:
1 litre kombu çayına yarım limon sıkıp 1-2 dilimde kabuklu olarak ilave edin içine 2 kaşık toz şeker koyarak. 2 gün oda sıcaklığında bekletin. Aynı tarifi tüm turunçgillerle deneyebilirsiniz.

Taze Nane yapraklı ve taze zencefilli Kombu:
1 litre kombu çayına 2-3 dilim kabuğu soyulmuş taze zencefil ve 20 yaprak hafif havanda ezerek taze nane ilave edin. 1-2 gün oda sıcaklığında beklettikten sonra naneleri çıkarıp tazeleriyle değiştirerek buz küpleriyle servis edin.

Kuru Erikli Kombu:
1 litre kombu çayına 10-15 adet organik ekşi kuru erik ilave ederek 2 gün bekletin. Erikleri süzüp yiyebilirsiniz. Kombu’yuda soğutup seviş yapın. Kuru erik yerine kuru kayısı, kuru elma, kuşburnu ve diğer tüm kuru meyveleri kullanabilir daha sonrada bu meyveleri yiyebilirsiniz. Hem kombunuz fermente olacak lezzetlenecektir. Hem de çok faydalı fermente meyveleriniz olacaktır.

Meyve/sebze sularıyla ikinci fermantasyon:
Bir litrelik kavanoza 600 cc kombu, 300 cc taze sıkılmış veya pastörize meyve/sebze suları koyarak 1-2 gün beklettikten sonra severek içebilirsiniz. Eğer içine 1-2 tatlı kaşığı toz şeker koyup birde özellikle bu işler için yapılmış şişelere koyarsanız gazlı sodalı harika içecekleriniz olur.
Üzüm, şeftali, elma, havuç, mandalina, portakal, domates suları çok güzel oluyor.

Bunlar tamamen örnek. Aslında tarifler sadece sizin hayal gücünüzle sınırlı. Bu örnek tariflerdeki tatlar kombuyu hazırladığınız çay çeşidine; yani siyah, beyaz, yeşil çaya göre, fermantasyon sürelerinize göre, kullandığınız malzemenin kalitesi ve miktarına göre sürekli değişecektir. Zaten işin eğlenceli kısmı da burada, deneyin notlar alın kendinize has size özel tarifinizi yaratın.

Afiyet olsun.