Ekşi Maya İle Mevcut Tariflerin Uygulanması - Doğal Maya

Ekşi Maya İle Mevcut Tariflerin Uygulanması

Ekşi Maya İle Mevcut Tariflerin Uygulanması




Ürün Detay

Elinizdeki her hamur işi tarifinizi, kabartma tozu, hazır maya veya karbonat kullanmadan doğal ekşi hamur mayası ile yapabilirsiniz. Bu şekilde hem sağlıklı hem de geç bayatlayan birbirinden lezzetli hamur işleriniz olur.

Yalnız yılların verdiği el alışkanlığı ile hamur işlerinizi gözü kapalı yaparken ekşi maya ile denediğinizde birkaç farklı deneyim yaşayacağınızı baştan söyleyelim.

Alışkanlıkları kırmak, başlangıçta zor gelse de birkaç denemeden sonra eskisinden çok daha iyi kabaran, ertesi gün sertleşmeyen ve en önemlisi içiniz rahat güvenle ailenize dostlarınıza yedirebileceğiniz leziz hamur işleriniz olur.

EKŞİ MAYA İLE TARİFLERİNİZİ UYGULARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN NOKTALAR:

1-      Burada en temel nokta ekşi hamur mayanızın miktarı ve kıvamı olacaktır. Bir kere sağlıklı, tam zamanında beslenmiş ekşi maya hamur işlerinizin kalitesini belirler.

2-      Bir paket kabartma tozu,  bir paket yaş/kuru maya, 1 çay kaşığı karbonat kullandığınız tariflerde bu kabartıcıların yerine 1 su bardağı ekşi maya kullanmanız gerekir.

3- Ekşi hamur mayanızı beslerken kullandığınız un ve su tariflerinizdeki un ve sıvı miktarına ilave olacağı için ölçülerinizde değişiklik yapmanız gerekebilir. Örneğin %100 nemli ekşi mayanızda 1 su bardağı un ve yarım su bardağı su olacağı için bu miktar kadar unu ve suyu az kullanmanız gerekecektir.

4- Tarifinizde ki sıvı oranı önemliyse ekşi mayanızın nem miktarını aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz.

5- Tariflerinizi yapmadan önce ekşi mayanızın aktif olması yani beslenmiş ve kabarmış olması işinizi kolaylaştırır. Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yaparsanız çok daha yavaş kabaracaktır.

6- Ekşi maya ile yaptığınız tarifler biraz sabır gerektirir. Alıştığınız gibi kabarması için zaman tanımalısınız. Hamur işlerinizi pişirmeden en az 4 saat kabarma süresi vermeniz gerekir. İdeal oranda kabardığını hamurunuzun üstü göz göz olmasından anlayabilirsiniz.

EKŞİ MAYANIN NEM ORANI

Özellikle kek, pankek , muffin, kurabiye, tart hamuru, bisküvi tariflerinde veya glütensiz un kullanarak yapacağınız tariflerde içindekileri daha iyi bir arada tutabilmesi için ekşi mayanın su oranını düşürmek akıllıca olacaktır.

Ekşi mayadaki nemlilik beslerken kullanacağınız un ve su miktarı ile oynayarak sağlanmaktadır.

Pek çok tarifte %100 nemli ekşi maya kabartıcı olarak kullanılır.

%100 nemli maya; ½ (yarım) su bardağı mevcut ekşi mayanızı,  1 su bardağı un ve ½ (yarım) su bardağı su ile beslemenizle ortaya çıkar.

Ekşi mayanızı bu şekilde besleyip, kabartıp hamurunuzda kullanabilirsiniz. Bardak değil de ağırlık kullanacaksanız eşit ağırlıkta un, su, mayayı karıştırmanız yeterli olur. Yine de bardak ölçüsü daha garantilidir.

Ekmek, börek, bazlama ve poğaça gibi hamur işleri için ideal ekşi maya besleme oranı budur.

%75 nemli ekşi maya için ise; mevcut ekşi mayanızdan yarım su bardağı alarak 1 su bardağı un ve yarım su bardağından biraz az su ile beslemeniz gerekir. Kek, pankek, muffin gibi tariflerinizi daha az nemli ekşi maya ile deneyebilirsiniz. Bu şekilde su oranını düşürerek daha pişkin ve sapır sapır dökülmeyen kekleriniz olur. Ayrıca glütensiz un kullanacaksanız da bu oranla deneyerek size en uygun tarifi yakalayabilirsiniz.

%50 nem ise; ½ su bardağı mevcut ekşi mayanızı, 1 su bardağı un ve ¼ su bardağı su ile beslenmesiyle yapılan ekşi maya kıvamıdır. Tartlar, kekler, simitler için kullanılabilir.

Nem oranıyla oynadığınızda her defasında sonuç biraz daha farklı olacaktır. Her zamanki tariflerinizi ekşi maya ile denemek ilk başta bu tarifleri sanki ilk defa yapıyormuşsunuz hissi verecektir ama bir iki denemeden sonra işin mantığını kavrayıp tüm tarifleri gözü kapalı uygulayabileceksiniz. Unutmayın ki diğer kabartıcıların mazisi çok yeniyken ekşi maya binlerce yıldır kullanılıyor. Aslında Anneannenizden kalma tariflerinizin tümünün orijinali ekşi mayalı.