Çıtır Çıtır Salatalık Turşusu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar? - Doğal Maya

Çıtır Çıtır Salatalık Turşusu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

Çıtır Çıtır Salatalık Turşusu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?




Ürün Detay

Sirke ile kurulan turşulara alışkın bizler için her ne kadar daha sağlıklı hatta daha lezzetli de olsa lakto fermente salatalık turşusu ilk yediğinizde yumuşamış ise büyük hayal kırıklığı olacaktır. Böyle bir durumda ev halkının da şiddetli desteğiyle proje derhal rafa kalkacak ve klasik sirkeli turşuya dönülecektir.

Hepimizin turşu deyince aklımıza ilk gelen salatalık turşusudur ama yumuşarsa hayatta çekilmez. Çıtır çıtır ve sağlıklı lakto fermente salatalıklar için biraz özen göstermek gerekir ama sonuç emin olun değecektir.

1-      Turşu kavanozunuza biraz tenin ekleyin. Asma yaprağı, meşe ağacı yaprağı, bayırturbu yaprağı, kiraz yaprağı, kurumuş veya taze çay yaprakları olabilir. Hiçbirini bulamazsanız 2 litrelik kavanoz için 1 çay poşeti atabilirsiniz.

2-      Turşunuzu en düşük sıcaklıkta fermente edin. Buzdolabı uygun değil çünkü minimum sıcaklık 10 derece civarı olmalı. Evinizdeki en serin yeri seçin ve en geç dönemde turşunuzu kurun. Bodrum, serin bir kiler, ışık almayan deponuz, garaj; en uygun turşu koyma yerleridir. Eskiden serin tutmak için toprağa gömerlermiş, şimdi mümkün değil elbette. 10 derece civarında turşunuz 3-4 ayda hazır olur. 15-20 derece arasında 2-6 haftada yenilecek kıvamdadır ve bu süreden sonra daha soğuk bir yere kaldırılması gerekir. Şayet 20 derecenin üstünde bir sıcaklıkta duruyorsa turşunuz 2-3 günde hazır olur derhal soğuğa alın yoksa yumuşaması mümkün. Yazın az bir miktar salatalık turşusu hemen yemek için kurup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tatları biraz daha keskin olur ama ben yaz turşularını da çok severim.

3-      En taze ve en küçük salatalıkları seçin. Bulabiliyorsanız hormonsuz ve ilaçsız olan salatalıkları tercih edin. Çünkü ilaç ve hormon kalıntıları turşunuzu bozar. Küçük salatalıkların iç alanı az nispeten sert olan kabuk kısımları daha fazla olduğu için daha az yumuşarlar.

4-      Salatalıkların sapa yakın kısımlarında bir enzim bulunur bu da salatalıkların yumuşamasına sebep olur. Bu sebeple bıçakla baş kısmını ve sap kısmını incecik keserseniz hem salamurayı daha iyi emer hem de enzimi kesip atmış olursunuz.

5-      Eğer en son hasat edilen geç salatalıkları seçerseniz havalar iyice serinlemiş olduğundan işiniz kolaylaşır.  Fakat salatalıkların kabukları da artık iyice kalınlaşmıştır. Salamuranın salatalıklara nüfuz etmesi sağlamak için çatalla veya bıçağın ucuyla bir iki yerinden delerseniz iyi olur.

6-      Kullanacağınız tuz mutlaka rafine olmayan kaya ya da deniz tuzu, su ise klorsuz su olmalıdır. Çankırı tuzu gayet iyi oluyor. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için  Lakto-fermente Sebze ve Meyveler isimli yazımı da okumanızı öneririm.

Bütün bunlara dikkat ederseniz kış boyu zevkle yiyeceğiniz lezzetli ve vitaminli atıştırmalıklarınız elinizin altında hazır olur.

Afiyet olsun.