Mishti Doi-Tatlı Yoğurt - Doğal Maya

Mishti Doi-Tatlı Yoğurt

Mishti Doi-Tatlı Yoğurt




Ürün Detay

Birkaç hafta önce marketten alışveriş yaparken tanıtım elemanlarından bir tanesi kızıma meyveli yoğurt ikram etti. Benimki pek alışık değil ya, önce bir heves denedi. Daha ilk kaşıkta Anne ben tatlı yoğurt istiyorum ama bunun tadı aynen şuruba benziyor sen yapsana deyip bıraktı. Gerçekten de içindeki tatlandırıcılarla aynı antibiyotikli şurup tadı vardı. Ben ilaç da olsa kızıma vermeden her şeyin illa tadına bakarım o yüzden biliyorum.

O günden sonra tatlı meyveli yoğurt yapma fikri beynimin bir köşesinde duruyordu, geçenlerde Dünya mutfağından fermente yiyecekleri araştırırken bingooo, buldum. İsmi Mishti Doi, Bangladeş’te çok sevilen bir tatlı. Aslında karamelize şekerli yoğurt. Bengalliler her festivallerinde, özel günlerinde yaparlarmış. Hindu inanışına göre süt kesiği kutsal, bu nedenle Mishti Doi’nin dinsel bir özelliği de mevcut.

Sadece Hindular arasında değil,  Müslümanlarca da benimsenip yapılıyor. Çevre ülkelerde Pakistan ve Hindistan’da da popüler. Geleneksel yapılışı bizim Anadolu’da ki yoğurt yapımına benziyor. Eskiden şekerli karamelli sütü hazırlayıp açık alana mayalanmaya bırakırlarmış. Vahşi bakteri ve mantarlarca mayalanan sütte ertesi gün yemeklerden sonra tatlı olarak hazır olurmuş. Fakat artık Bangladeş de endüstriyel kirlilikten, hazır gıda sektöründen nasibini almış durumda. Artık kimse Mishti Doi için vahşi bakteri ve mantarları avlamıyor, yerine yoğurt kültürü kullanıyorlar. Hatta bizde de çok iyi bilinen bir yoğurt, sütlü tatlı ve süt ürünleri markası tıpkı bizde olduğu gibi orda da yerli bir firmayı satın almış hazırını üretmiş. Mishti Doiler market raflarında çoktan yerini almış.

Tarifin orijinalinde 500 gr. şeker kullanılıyor, ben de öyle denedim ama çok tatlı geldi bize. Bengalliler galiba biraz daha tatlı seviyorlar, size de çok tatlı gelebileceğini düşündüğüm için ben tarifimde şekeri biraz düşürdüm, şayet ben orijinalini denemek isterim derseniz 500 gr. kullanın.

Mishti Doi geleneksel olarak mutlaka toprak kaplara mayalanıyor, fakat toprak kaplarınız yoksa sorun değil cam kaplarla da denedim gayet güzel tuttu. Toprakta nemi atar daha kıvamlı tutar sanmıştım, bundan ziyade tatta fark etti. Islak toprak kapların verdiği değişik bir aroma ve koku oluştu ki bu cam kapla toprak kaplar arasındaki farkı yarattı.

Mishti Doi yapmanın da bir püf noktası mevcut: bu da mayalama sıcaklığı. Yoğurt 41-43 derece arasında çok güzel mayalanırken, şekerli yoğurt nispeten daha küçük kaplara konduğu için 45 derece sıcaklıkta mayalanması gerekiyor. Çünkü küçük kaplarda süt daha çabuk soğuyor ve mayanın gelişimi duruyor. Ayrıca en güzel kapalı ortamda mesela bir fırında mayalanıyor. Fırınınızı biraz ılıtıp 50 derece civarında kapatıp yoğurtlarınızı koyarsanız sonuç garanti oluyor. Toprak kaplar kolay soğumadığı için sorun değil ama cam küçük kapları fırının içine sıcak su dolu bir tepsiyle koydum. 2 saat sonra biraz daha sıcak su ilave ettim. Fırının içi buharlı ılık bir ortama kavuştu ve 5 saatte yoğurdum tam tuttu. Sonra da 1 gece buzdolabında dinlendirdim. Durdukça güzelleşiyor ama buzdolabında üstünü kapatmak lazım.

Birde bulabildiğiniz en yağlı en koyu sütü kullanmanız gerekli böylece daha kıvamlı oluyor. Nerden bulacağız öyle sütü derseniz. Sabrınıza bereket, bolca kaynatıp suyunu uçurmanız bu tatlının tek zahmetli noktası. O kadar kaynatırsak sütün nerede kaldı besleyici özelliği diye itiraz edebilirsiniz ama biz burada piyasadaki endüstriyel içinde hangi katkılar konulmuş bilemediğimiz meyveli yoğurtlara alternatif üretiyoruz. Olacak o kadar. Üstelik ev yapımı yoğurt mayasıyla yararlı bakteri ve mantarlar ekliyoruz yani probiyotik bir ürün elde ediyoruz. Azıcık sütün besin değerinden feragat etmeden olmuyor maalesef.

Evdekilere Mishti Doi tam bir sürpriz oldu, rengi kokusu hoşlarına gitti. Çeşitli taze meyvelerle denediler. Kızım mesela muzla sevdi. Bangladeş’te kaju ve bademle yiyorlarmış. Onu da denedik. Çocuklarınıza meyveli yoğurt satın aldığınızda içinde neler var asla bilemezsiniz ama bu tatlı yoğurt tamamen sizin kontrolünüz altında. Ne isterseniz onunla süsleyip yedirebilirsiniz.