Et, Tavuk ve Balık Marinasyonunda Fermente Ürün Kullanımı - Doğal Maya

Et, Tavuk ve Balık Marinasyonunda Fermente Ürün Kullanımı

Et, Tavuk ve Balık Marinasyonunda Fermente Ürün Kullanımı




Ürün Detay

Neden yağmurlu kapalı havalarda karalar bağlayıp, uyumak istediğimizi, neden bahar gelip güneş parlarken içimizin kıpır kıpır olup daha çok gezmek dolaşmak istediğimizi hiç düşündünüz mü? Hemen söyleyeyim bunun havanın sıcaklığıyla ilgisi yok. Kapalı sıcak bir gün aksine bizi daha çok gerebilir.

Bizi enerjiyle dolduran aslında direk güneş ışığının kendisidir. İnsanın dış görünüşü, alışkanlıkları hatta ruh hali bile hormonları tarafından belirlenir. Vücudunuzun kimyasal dengesi, sizin kim olduğunuzu belirliyor. Direk güneş ışığıyla harekete geçen iki hormonumuz var. Melatonin ve seratonin. Melatonin hormonu uykuyla uyanıklık halini düzenleyen hormondur. Güneş doğduğunda harekete geçen beynimiz melatonin hormonunun düzeyini azaltır ve uyanırız. Karanlıkta ise melatonin çokça salgılanır ve uyuruz. Bu yüzden yağmurlu, karanlık kış günlerinde daha çok uykumuz gelir. Geç kalkmak isteriz. Oysa baharda daha zinde daha erken kalkabiliriz. Seratonin ise ruh halimizi belirler. Hatta anti depresanlar genelde seratonin seviyesini arttıran ilaçlardır. Seratonin salgısı güneşle birlikte artar ve vücudumuzdaki seratonin seviyesi ne kadar yüksekse o kadar kendimizi mutlu hissederiz. Aynı zamanda güneş ışınları D vitamini üretmemize yarar. D vitamini de seratonin hormonunu arttırır. Bizi mutlu kılar.

Belki de bu yüzden bahar gelir gelmez hepimiz kendimizi dışarı atıyoruz. Hafta sonu yapılan mangal partileri, piknikler aslında hepsi, kendimizi biraz daha mutlu kılabilmek için.

Ben mangalla ilgili püf noktaları, etin cinsi, mangalın şekli, kömür ateşinin derecesi vs konularda görüş beyan edecek durumda değilim ama etin marinasyonu hakkında her şeyi söyleyebilirim.

Birinci nokta; ister mangal için, isterseniz evde ızgara veya fırın için olsun, lütfen hazır soslanmış et, tavuk, balık tercih etmeyin. İçinde ne olduğunu, nasıl marine edildiğini asla bilemezsiniz. Neden evde pişirdiğiniz, yağı olmayan dana etleri genelde sertken, restoranlarda yedikleriniz pamuk gibidir hiç düşündünüz mü?

Mesela dana saç kavurmada bir gram bile yağ yokken nasıl olur da kuzu eti gibi yumuşak olur? Sorarsanız şefin gizli sırrıdır. Bütün sır etin marinasyonundadır. Doğrudur da. Evet marinasyonla etler yumuşar lezzetlenir ama artık o kadar çok kullanılan kimyasal var ki. Etlerin yumuşatılmasında da, tatlandırılmasında da artık katkılar, aroma vericiler, kimyasallar kullanılıyor. Hem de bilinçsizce. Bunlara ulaşım çok kolay, kontrol yok. Bu sebeple, siz siz olun etinizi mangaldan bir gün önce alın, bir güzel kendiniz soslayın, içine ne koyduğunuzu bilerek ertesi gün güvenle yiyin, mutluluk depolayın.

Et marinasyonunda ben size 2 tane fermente ürün tavsiye edeceğim. Bir tanesi süt kefirinin tülbetten süzülüp çıkarılan sarı suyu diğeri de biraz fazla mayalandırılarak sirkeleştirilen kombu çayı. Bu her iki fermente içecek, içlerindeki enzimler sayesinde, etinizi hem yumuşatacak, hem de mis gibi bir aroma ile damağınıza hitap edecektir.

Aslında tüm et ürünleri için sabit bir sos var içine siz daha sonra dilediğiniz baharatları ilave edebilir ya da benim tavsiye edeceklerimi deneyebilirsiniz.

Marinasyon için ortak malzemeler;
1 su bardağı doğal kaynak suyu
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 kahve fincanı kombu çayı veya süt kefirinin sarı suyu
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker (karamelizasyon için kullanılıyor fakat istemezseniz koymayabilirsiniz.) Dilediğiniz taze ve kuru baharatlar, sarımsak, soğan, limon ve portakal dilimleri.

Oranları koruyarak et miktarına göre sosunuzu rahatça çoğaltabilirsiniz. Burada önemli olan en az 6 saat bu sosta etlerin bekletilmesi. Daha sonra ateşte yanmaması için üzerindeki sosları temizlerseniz iyi olur. Ancak fırında pişirecekseniz sosla pişirmenizde hiçbir sakınca yok elbette.

Et cinslerine göre ben birkaç baharat tavsiye ediyorum ama siz kendi damak zevkinize göre geliştirebilirsiniz. Mesela:

Tavuk için; karabiber taneleri, taze veya kuru kekik, limon dilimleri, domates püresi ve maydonoz
Hindi için; karabiber taneleri, kırmızı toz biber, birkaç dal adaçayı, portakal ve limon dilimleri
Dana eti için; karabiber taneleri, soğan dilimleri, kekik, nane, mercanköşk, domates salçası
Kuzu eti için; bol sarımsak, limon dilimleri, biberiye, kekik 
ilave edebilirsiz.

Bol güneşli günler.