Klasik Alman Ekşi Lahanası yani Sauerkraut - Doğal Maya

Klasik Alman Ekşi Lahanası yani Sauerkraut

Klasik Alman Ekşi Lahanası yani Sauerkraut




Ürün Detay

Klasik ekşi lahanada kullanılan malzemeler aslında sadece tuz ve lahana, fakat benim tarifimde birkaç ekleme mevcut. Mesela bence sarımsak olmazsa olmaz çünkü verdiği aroma mükemmel. Ayrıca ben mutlaka bir başlangıç mayası kullanıyorum. Evet laktobasiller her sebze ve meyvenin üzerinde özellikle toprağa yakın tüm sebzelerde dolayısıyla lahanada da mevcut ama maalesef doğal hormonsuz ve ilaçsız sebze bulmak artık çok zor. Üstelik pek çok sebze ve meyve seralarda toprağın üstünde değil naylonların üstünde yetişiyor. Üstelik bir yığın suni gübre ve ilaçla. Sadece iyi çocukların güçlenip çoğalması ve içiniz rahat sonuçtan emin bir turşu için başlangıç mayası bence kullanılmalı.

Bunun için bir önceki parti turşu suyunu kullanabilirsiniz ama elbette sirkesiz olan varsa. İlk defa fermente sebze yapacaksanız ise maya için en iyi alternatif süt kefirinin sarı suyudur. Ev yapımı süt kefirinizi tülbent bezle süzerek üstünde kalan peyniri kahvaltınızda krem peynir olarak kullanıp altına süzülen sarı suyunu da turşu kurmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca kombu çayı da turşularınıza maya olarak kullanılabilen bir alternatiftir.

İyi bir ekşi lahana için dikkat edilmesi gereken hususları sıraladığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.

Malzemeler:

1 adet orta boy beyaz lahana

1-3 yemek kaşığı rafine olmayan tuz

1 baş sarımsak

¼ su bardağı ev yapımı süt kefirinin sarı suyu veya kombu çayı

Gerekliyse klorsuz su

Yapılışı:

Lahanaların kök kısımlarını çıkarıp ince ince kıydıktan sonra yıkayın. Önce yıkayıp sonra doğramak daha zor oluyor tavsiye etmem. Sonra lahanaları tuzlayıp geniş bir kapta ellerinizle iyice yoğurun. Suyu çıkana kadar ovun. Sonra üstünü strech film ile kapatarak yarım saat bekleyin.

Bu sürenin sonunda sulanmış olan lahanalarınızı ve ince kıydığınız sarımsakları uygun bir kavanoza iyice sıkıştırarak doldurun. Bu arada tuzuna bakın azsa ilave edin fazlaysa biraz su koyabilirsiniz. Lahanaların suyun altında kalması çok önemli yeterince sulanmamışsa klorsuz su ilave edebilirsiniz.  Burada ilave su miktarı önemli şayet çok fazla su koyacaksanız tuz miktarı azalacaktır ve ilave tuz gerekebilir.

Ağzına bir lahana yaprağı kapatabilirsiniz ya da bir tabak koyup ağırlık koyabilirsiniz. Hangi metodu seçerseniz seçin mutlaka lahanaların suyun altında kalmasını sağlayın.

Turşunuz 10 derece sıcaklıkta 3-5 ayda, 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 haftada, 20 derecenin üstünde 1-2 günde hazır olur. Siz size uygun ekşilikte olduğu zaman yemeye başlayabilirsiniz. Lahana turşusu hazır olduğunda evinizin en serin yerinde, hatta buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Ne kadar uzun sürede fermente ederseniz o kadar iyi aroması olacaktır. Hatta en iyi ekşi lahananın 6 aydan sonra olgunlaştığı söyleniyor. Daha fazla bilgi için Fermente sebze ve meyveler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.