Fermente Ketçap - Doğal Maya

Fermente Ketçap

Fermente Ketçap




Ürün Detay

Sağlıklı beslenmek demek eğlencesiz gıdalar tüketmek demek değildir. Hamburgerden, patates kızartmasından ya da ketçaptan mahrum kalarak ömür geçer mi? Üstelik bu tür yiyeceklerden çocuklar bol bol evde yemezse, hem gözlerini hem de karınlarını doyurmazlarsa, fırsat buldukları ilk yerde hem de en sağlıksızından tıka basa yerler. İnsan psikolojisi bu, yasaklar daima tatlıdır.

Ayrıca bence kaliteli malzeme ve iyi tarifle yapıldığında hamburger ve patates kızartması sağlıklı bir öğün olabilir. Yanında bol ketçap, lahana turşusu ve bir bardak dolusu kefirle, Pazar öğlen yemeklerini bir şölene çevirmek tamamen sizin elinizde.

Ketçap özünde çok sağlıklıdır. Yeter ki katkısız, ilavesiz, koruyucusuz olsun ve şu lezzet arttırıcı Çin tuzu MSG’yi içermesin. Ben işlenmiş gıdalara pek güvenemiyorum. Evde ketçabımı kendim yapar gözümü kırpmadan, güvenle çocuğuma yediririm. Üstelik birde fermente ettiğim için, içinde bir yığın probiyotik bakteriyle bağırsak ve sindirim sistemimize dost bir yiyeceği daha diyetimize ilave etmiş olurum. Bir taşla üç kuş yani.

Malzemeler:

350 ml domates suyu

3 kaşık organik ya da ev yapımı salça

150 ml klorsuz su

¼ su bardağı süt kefirinin sarı suyu, kombu çayı ya da su kefiri

1,5 yemek kaşığı pastörize edilmemiş doğal bal

1 orta boy soğan

5-6 diş sarımsak

8 yemek kaşığı ev yapımı veya organik elma sirkesi**

1-1,5 çay kaşığı rafine olmayan kaya tuzu

Baharatlar. ( ½ çay kaşığı dilediğiniz baharatlardan; ben karabiber, acı pul biber, kişniş, rendelenmiş muskat, kimyon, fesleğen ve nane kullanıyorum.)

Yapılışı :

Aslında yapılışı gayet basit ama ona geçmeden biraz bilgi alışverişi gerekiyor.

  • Buzdolabı ya da soğuk yerde muhafaza edebilecekseniz ketçabınızın turşudan farkı yok; ömürsüz. Hatta durdukça tadı daha da güzelleşiyor ve olgunlaşıyor. Ama yer sıkıntısı varsa azar azar yapmak zorunda olduğunuz için domates suyu kısmı çok önemli. Yazın yaparsanız hiç salça kullanmadan, güzel olgun domateslerden kullanarak yapabilirsiniz. Kışın ise ben dondurucuda sakladığım domates sularını kullanıyorum. Aslında dondurucuda sebze ve meyve saklamaya karşıyım ama domatesin maalesef ikamesi yok. Dondurulan veya konserve yapılan tüm yiyecekler hem besin değerlerinden çok şey yitiriyorlar hem de lezzetleri bozuluyor ama domates suyunun yerini dolduramıyorum. Sırf salça, sırf domates suyu ya da böyle ikisini birden kullanabilirsiniz size kalmış.
  • Burada hem lezzetlendirici hem de koruyucu olarak balı da kullanıyoruz. Bal şayet ısıl işlem görmemi, sadece petekten süzülmüş ama propolisi, poleni içinde DOĞAL bir balsa süper bir gıdadır ve ketçabımıza apayrı bir sağlık katacaktır. Balla ilgili yazımızda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Dost bakterilerin kolonizasyonunu sağlamak için de süt kefirinin sarı suyunu, su kefirini veya kombu çayını kullanabilirsiniz. Ben zaten sirke yerine salatalarda kombu çayını eskitip kullandığım için bu tarifte de kombu tercih ediyorum. Çok yakışıyor.
  • Orijinal tarifte olduğu için sirkeyi tarife ekledim ama sirke kendisi fermente bir ürün olduğu halde bu tür tariflere eklendiğinde fermatasyonu kesiyor, tıpkı turşuda olduğu gibi. Ben kullanmamayı tercih ediyorum. Lezzet biraz fark ediyor siz bilirsiniz. Biz zaten yeterince fermente gıda tüketiyoruz bu da eksik kalsın derseniz olur elbette.

 

Önce domates suyunu biraz kaynatıp koyultun. Sonra suda erittiğiniz salçayı ilave ederek yoğunluğu tercihinize göre ayarlayın. Soğanı ya makineyle iyice kıyın ya da rendenin en ince tarafıyla rendeleyin. Sarımsakları 1 çay kaşığı tuzla ezip ekleyin. Balı, istiyorsanız sirkeyi ve baharatları koyun tadına bakın. Acılığı, baharatı ve tuzu size uygunsa cam bir kavanoza alın. 2-3 gün mutfak tezgahında 20-25 derece sıcaklıkta fermente edin. Daha sonra soğuğa kaldırın.

Çocuklarınız farkı hemen anlayacak ve sizden hem bu markayı talep edecek.

Afiyet olsun.